Een voorbeeld van leegstand in Antwerpen.
Photo News Een voorbeeld van leegstand in Antwerpen.

Pelt stelt belasting in op verwaarlozing en leegstand

De gemeente Pelt komt met een belasting op enerzijds verwaarlozing en anderzijds leegstand van woningen en gebouwen. De belasting bedraagt in beide gevallen 1100 euro na het eerste jaar en loopt dan jaarlijks op tot maximaal 3000 euro. De bedoeling is om op die manier de verloedering van leef- en woonomgevingen tegen te gaan.

Leegstaande gebouwen zijn nefast op verschillende manieren. Het kan immers de verloedering van de woonomgeving in de hand werken en doet het onveiligheidsgevoel toenemen. Het neemt ruimte in beslag die niet gebruikt kan worden terwijl de druk steeds groter wordt om zuinig om te gaan met die ruimte. Bijkomend heeft een grote groep mensen het moeilijk om een betaalbare kwaliteitsvolle woning te vinden. Leegstand draagt bij tot schaarste en hoge prijzen op de woningmarkt.

Stimulus

Op basis van objectieve criteria kan een gebouw in het speciaal hiervoor opgestelde register worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over kapotte vensters, het ontbreken van een inschrijving in het bevolkingsregister op het adres of de afwezigheid van aansluitingen op de nutsvoorzieningen. Daarbij is er ook aandacht voor een aantal vrijstellingen. De belasting geldt dan als stimulus voor eigenaars om hun gebouwen in gebruik te laten nemen en te verzorgen. Het uiteindelijke doel is het maximaal wegwerken van verloedering in de gemeente. De gemeenteraad keurde het belastingreglement donderdagavond goed.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Degroott

    En 50 i.p.v. 70 km/uur op de ring, waar slechts 100 auto’s per uur over rijden ... moet ook weer geld op leveren!

  • Kristel Seutens

    Ook als men het te koop stelt? Want een jaar stelt dan toch niet veel voor?

Lees meer