5 Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Mozkito Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.

Opnieuw tachtig dieren in beslag genomen bij beruchte landbouwers

"Die mensen mogen gerust achter tralies verdwijnen." Jeroen Tiebout, adjunct-kabinetschef Dierenwelzijn, windt er geen doekjes om nadat woensdag opnieuw zowat tachtig dieren in beslag genomen werden bij intussen beruchte landbouwers uit Heikruis. Maar hun advocaat hoopt dat het gezin toch nog een kans krijgt.

De Vlaamse dienst Dierenwelzijn viel woensdag omstreeks 10 uur binnen bij de landbouwers in de Eeckhoudstraat in Heikruis. Deze keer werden daar zowat zeventig schapen, zes kalkoenen en twee ganzen in beslag genomen. En zo valt de lijst inbeslagnames bij het gezin nog wat minder te overzien. In totaal gaat het al om honderden dieren — misschien wel duizend. En de lijst veroordelingen dikte intussen ook al stevig aan.

"Deze schapen stonden op naam van mijn vader", reageerde een geëmotioneerde Sonia S. woensdag. "Ze zijn er voor de kinderen, en om ons weiland te begrazen. We kweken er ook mee en proberen ze te verkopen. Voorts leven we van het kleine pensioen van mijn vader."

Sonia en haar man Stefan V. kregen in het verleden al twee keer een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Daarom worden nieuwe dieren nu al enige tijd onder de naam van haar hoogbejaarde ouders ingeschreven. Zo werden in het verleden ook al honderden koeien in beslag genomen die officieel niet van Sonia en haar man waren. "Maar vee houden we intussen niet meer", klinkt het. "Wat voor zin heeft dat als ze de dieren toch altijd komen ophalen?"

Voorwaarden geschonden

De vader van Sonia kreeg vorig jaar zelf ook een verbod opgelegd: hij mocht een jaar lang geen dieren houden. Maar hij ging in beroep, en die zaak moet nog voorkomen. Van het parket kreeg de man intussen een gunst: hij mocht tijdens een proefperiode onder voorwaarden dieren houden, met mogelijk tussentijdse controles. Zo moesten de dieren voldoende eten en drinken hebben, mochten ze niet vastgebonden worden, moesten de stallen in orde zijn,... Maar de inbeslagname van woensdag betekent dus dat de landbouwers met één of meerdere van die voorwaarden niet in orde waren.

"Onze dienst blijft deze mensen in het oog houden", zegt adjunct-kabinetschef Dierenwelzijn Jeroen Tiebout. "En opnieuw werden overtredingen vastgesteld. Het gaat om pure dierenverwaarlozing. Ze nemen een massa beesten in huis, maar zijn helemaal niet in orde met de voorschriften. Er werd een proces-verbaal opgesteld dat nu terug naar het parket gaat. De boetes voor recidivisten werden verdriedubbeld, maar voor ons mogen deze mensen gerust achter tralies. We hopen dat de rechter ook inziet dat zij niet geschikt zijn om dieren te houden."

We hopen dat de rechter ook inziet dat deze mensen niet geschikt zijn om dieren te houden

Jeroen Tiebout

Meester Hans Deneyer, advocaat van het gezin, wil het zo ver niet laten komen. "Ik begrijp dat ze geen honderden kansen kunnen krijgen", zegt hij. "Maar ik heb nu aan de verantwoordelijke van Dierenwelzijn en de korpschef van de lokale politie gevraagd om samen rond de tafel te zitten en een concreet plan uit te werken. Vooral om hen echt te begeleiden, zodat ze hun bedrijf opnieuw op de rails kunnen krijgen. En ik ga ook contact opnemen met 'Hulporganisatie voor Boeren op een Kruispunt'." 

Het gezin beraadt zich overigens ook om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen "alle diensten die hen het leven al zuur hebben gemaakt."

5 Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Mozkito Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
5 Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Mozkito Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
5 Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
Mozkito Er werden een zeventigtal schapen in beslag genomen.
5 De lokale politie kwam ter plaatse om bijstand te verlenen.
Mozkito De lokale politie kwam ter plaatse om bijstand te verlenen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Octavie Deloecker

    Leven van het pensioentje van vader?Nog nooit niet gehoord van gaan werken?Ze gaan niet zomaar dieren in beslag nemen als het niet nodig is!Mensen toch

Lees meer