4 Het hele gezelschap kreeg een rondleiding op het bedrijf. Centraal zien we de minister en zaakvoerder Lieven Lafaut, die geflankeerd wordt door zoon Manu.
Sam Vanacker Het hele gezelschap kreeg een rondleiding op het bedrijf. Centraal zien we de minister en zaakvoerder Lieven Lafaut, die geflankeerd wordt door zoon Manu.

Landbouwminister Koen Van den Heuvel op bezoek
in Pittemse varkensboerderij

Hoog bezoek in varkensbedrijf Sint-Amandshof donderdag. Koen Van den Heuvel (CD&V), die in februari Joke Schauvliege opvolgde als minister van Landbouw en Milieu, kreeg er een rondleiding op het bedrijf.

Het bezoek van Van den Heuvel kadert binnen een reeks van bedrijfsbezoeken waar de minister al langer mee bezig is. Bedoeling is om de landbouwsector beter te leren kennen. “Eerder vandaag ben ik op een zorgboerderij in Nevele langs geweest en een paar weken terug ben ik in het kader van mijn bevoegdheid als minister van visserij ook al op zee geweest. Volgende week ga ik langs bij een fruitbedrijf. Op dat lijstje mocht uiteraard een West-Vlaams varkensbedrijf niet ontbreken.”

4 Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bekijkt de dieren in de kijkstal van Lieven Lafaut
Sam Vanacker Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bekijkt de dieren in de kijkstal van Lieven Lafaut

Kijkstal

De keuze voor het Sint-Amandshof in Pittem is geen toeval. Zaakvoerders Lieven Lafaut en echtgenote Tania De Roo zetten al langer heel sterk in op duurzaamheid en dierenwelzijn. Zo opende het koppel vorig jaar nog een ultramoderne kijkstal, waar de varkens veel ruimte hebben en vrij kunnen rondscharrelen. De dieren kunnen via grote ramen 24 uur op 24 bekeken worden door bezoekers en passanten. Tegelijk is ook het zuiveringssysteem voor de varkensmest er heel erg innovatief. Zo wordt de mest eerst gescheiden en daarna natuurlijk gezuiverd door een groot rietveld dat achter het bedrijf ligt. Pas daarna wordt het gezuiverde water geloosd.

Woordje uitleg

De minister werd vergezeld door het Pittemse schepencollege en gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). Zaakvoerder Lieven Lafaut nam het voltallige gezelschap op sleeptouw en gaf tijdens de rondleiding deskundig uitleg over de realisatie van de kijkstal (de plannen ervan werden overigens door de vorige minister van Landbouw Joke Schauvliege goedgekeurd), over de mestverwerkingsinstallatie en over de zuivering door de rietvelden.

4 Door het venster kunnen bezoekers dag en nacht naar de varkens komen kijken
Sam Vanacker Door het venster kunnen bezoekers dag en nacht naar de varkens komen kijken
4 Lieven Lafaut geeft een woordje uitleg over de werking van de mestverwerkingsinstallatie. Op de achtergrond zien we de rietvelden die het water zuiveren.
Sam Vanacker Lieven Lafaut geeft een woordje uitleg over de werking van de mestverwerkingsinstallatie. Op de achtergrond zien we de rietvelden die het water zuiveren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer