Roeselare verzet zich tegen bijkomende bovengrondse hoogspanningslijnen.
ANP Roeselare verzet zich tegen bijkomende bovengrondse hoogspanningslijnen.

Ook Roeselare wil geen nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn

Ook Roeselare kant zich tegen het Ventilusproject. De stad is geen voorstander van bijkomende bovengrondse hoogspanningsleidingen, en stelt ondergrondse lijnen voor, waarbij de bestaande luchtlijn Beveren-Pittem ondergronds wordt gebracht.

Het Ventilusproject wil via de aanleg van een nieuwe hoogspanningsluchtlijn doorheen West-Vlaanderen de opgewekte stroom vanop de windmolenparken op zee naar het binnenland brengen. Om de stroom naar het binnenland te leiden moet doorheen de heel West-Vlaanderen een nieuwe hoogspanningslijn worden aangelegd. Hierbij zullen bestaande leidingen worden opgewaardeerd in combinatie met de aanleg van nieuwen. Tot donderdag kan de stad Roeselare op deze startnota, de eerste fase van de goedkeuringsprocedure van het ruimtelijk uitvoeringsplan, een advies overmaken aan het departement Omgeving.

Het schepencollege formuleerde een advies om aan het Vlaams gewest over te maken. Daaruit blijkt dat het basisscenario voor de stad de enige haalbare optie is. Dit scenario spreekt over een nieuwe luchtlijn van 380kV (kilovolt) vanuit Brugge richting het hoogspanningsstation van Izegem. Dit tracé loopt langs de E403 en buigt via een bestaande luchtlijn op het grondgebied Ardooie oostwaarts af richting Pittem en vervolgens richting Izegem. De bestaande 150kv luchtlijn Beveren-Pittem verdwijnt en wordt in het openbaar domein ondergronds gelegd. Waar de luchtlijn op Ardooie oostwaarts afbuigt richting Pittem en Izegem wordt de bestaande 150kV-luchtlijn herbenut door een 380kV-luchtlijn. 

 “Maar we stellen als voorwaarde dat de bestaande luchtlijn Beveren-Pittem ondergronds wordt gebracht”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Vandaag loopt die 150kV-luchtlijn over de zuidelijke woonwijken van de deelgemeente Beveren en doorkruist ze het landbouwlandschap dat omgeven is door de buitenwijken van de stad, van de deelgemeente Beveren en de E403. Het weghalen zal de woonkwaliteit erg verbeteren.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer