2 De burgergroep 'Leefbaar Pittem' is niet te vinden voor de plannen van Luminus
Joke Couvreur De burgergroep 'Leefbaar Pittem' is niet te vinden voor de plannen van Luminus

Pittem verdeeld over windmolenplannen: Oppositie pro, actiegroep Leefbaar Pittem contra, CD&V in het midden

Het openbaar onderzoek rond de plannen van EDF Luminus voor drie windmolens in Pittem is gestart en alle betrokken partijen halen het zwaar geschut boven. Het gemeentebestuur, de actiegroep Leefbaar Pittem en Luminus organiseren tussen 4 en 11 september vier verschillende infovergaderingen. Oppositiepartij NieuwPittemEgem laat ondertussen weten dat ze pro windmolens zijn.

Zelden is Pittem zo verdeeld geweest. Beide kampen hebben fervente voor- en tegenstanders en dat blijkt ook uit een kleine online rondvraag van oppositiepartij NieuwPittemEgem. Volgens de enquête, die weliswaar maar door 150 mensen werd ingevuld, is 55 procent van de Pittemnaars pro windmolens in de gemeente. 45 procent is tegen. NieuwPittemEgem zelf is voorstander. “Na de enquête en na intern overleg hebben we een consensus bereikt. We blijven voorstander van hernieuwbare energie, ook in Pittem. Anderzijds lijken ons de bestaande procedures en regels sluitend genoeg. Als er gegronde bezwaren zijn, worden die ongetwijfeld ook gehoord”, zegt voorzitter Christophe Vancoillie (NPE) “Wat gaan we later zeggen tegen onze kinderen en kleinkinderen? Dat we tegenstanders waren van hernieuwbare energie en niet wilden meehelpen aan het onder controle krijgen van de klimaatverandering?”

Wat gaan we later zeggen tegen onze kinderen en kleinkinderen? Dat we tegenstanders waren van hernieuwbare energie en niet wilden meehelpen aan het onder controle krijgen van de klimaatverandering?

Christophe Vancoillie (NPE)

Objectieve vergadering

“Het belangrijkste op dit moment is dat iedereen correct en objectief geïnformeerd wordt”, zegt schepen van Omgevingsvergunningen Denis Fraeyman (CD&V). “Tijdens de eerste infovergadering in juli werd vooral in algemene bewoordingen gepraat en werd er vaag naar studies verwezen. De kwestie moet grondig besproken worden. Daarom hebben we Luminus gevraagd een nieuwe infovergadering te organiseren op 5 september om 20 uur in De Magneet.” De schepen wil zich tijdens het openbaar onderzoek niet voor of tegen de plannen uitspreken, maar eerder liet zijn partij wel al weten dat ze ‘het roekeloos aansnijden van open ruimte’ geen goed idee vonden. 

Objectieve tegenvergadering

Bij de actiegroep Leefbaar Pittem horen we nog een ander verhaal. “Iedereen heeft recht op een eigen standpunt, maar het is spijtig dat zoveel mensen blindelings geloven in die groene verhaaltjes”, reageert Veerle Mattan. “Op 5 september zal Luminus ongetwijfeld weer een mooi verhaal proberen op te hangen, maar het is de windmolenbouwers heus niet te doen om het redden van de planeet. De echte motivatie is geld. Hoe meer je je in de materie verdiept, hoe duidelijker dat wordt. Daarom organiseren we met de actiegroep op maandag 9 september om 19 uur in het Sint-Amandshof een eigen, objectieve infovergadering als tegenreactie. Experts en mensen die naast een windmolen wonen, komen er hun ervaringen delen. Nadien kan iedereen ter plaatse een bezwaarschrift invullen.”

Iedereen heeft recht op een eigen standpunt, maar het is spijtig dat zoveel mensen blindelings geloven in die groene verhaaltjes

Veerle Mattan, Leefbaar Pittem

Bezoek aan windmolenpark en individuele gesprekken

Tot slot zit ook EDF Luminus niet stil. Alle Pittemnaren hebben ondertussen een brief gekregen met een aantal meest gestelde vragen over windmolens. Daar hoort ook een uitnodiging bij voor een bezoekje aan een windmolenpark in Kortrijk op 11 september. Bewoners die met vragen zitten, krijgen bovendien ook nog eens de kans om op 4 september een individueel gesprek te voeren met vertegenwoordigers van Luminus bij Ten Eeckhoutte.

2 'Leefbaar Pittem: nu en morgen' zette de impact van de geplande windmolens uit op kaart.
Leefbaar Pittem: nu en morgen 'Leefbaar Pittem: nu en morgen' zette de impact van de geplande windmolens uit op kaart.

Het openbaar onderzoek rond de plannen loopt nog tot 22 september. Tot die tijd kunnen bewoners de plannen inkijken in het gemeentehuis en eventuele bezwaren of opmerkingen indienen. Kort daarna formuleert het gemeentebestuur een advies. Dat advies gaat dan naar de provincie, die beslist of de vergunning er komt of niet. Als de aanvraag goedgekeurd wordt, zou de bouw van de molens al kunnen starten midden volgend jaar.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer