3 Het feestprogramma voor de 20e verjaardag van de Pittemse bib op de huidige stek vond logischerwijze in de bib zelf plaats.
Joke Couvreur Het feestprogramma voor de 20e verjaardag van de Pittemse bib op de huidige stek vond logischerwijze in de bib zelf plaats.

Pittemse bib viert 20e verjaardag op huidige stek: “Maar locatie voldoet niet meer voor hedendaagse en op toekomstgerichte bibliotheek”

Op 24 april is het exact 20 jaar geleden dat de Pittemse bibliotheek geopend werd langs de Broeders Maristenstraat. Dat jubileum wordt gevierd met een overvol feestjaar. Net nu neemt Ward Pollet, na 23 jaar, afscheid als voorzitter van het beheersorgaan. Maar niet vooraleer hij het gemeentebestuur er op wijst dat het huidige onderkomen van de bib niet meer voldoet.

In 2021 mag de Pittemse bibliotheek 100 kaarsjes uitblazen. Maar ook dit jaar heeft de bib reden tot feesten. Precies 20 jaar terug nam deze haar intrek in het oude schoolgebouw van de Paters Maristen dat volledig werd aangepast. In de voorbije twee decennia evolueerde de bib van een plek waar uitsluitend boeken werden ontleend tot een veel ruimer gegeven. “De opkomst van het internet en de e-boeken deed en doet bibliotheken nadenken over hun rol en meerwaarde in de 21e eeuw”, vertelt schepen Paul Lambrecht (CD&V), bevoegd voor cultuur en bibliotheek. “Vandaag kan je er terecht voor tentoonstellingen, artistieke workshops, leesgroepen, om te studeren, een krant te lezen of een koffie te drinken, computerlessen te volgen, anderen te ontmoeten, geïnspireerd te raken om het beste uit jezelf te halen.”

Maar die explosie aan extra activiteiten zorgt voor de nodige bezorgdheden. “De bib is geëvolueerd naar een socio-culturele plek, een ontmoetingsplaats en dit vergt uiteraard ruimte”, oordeelt Ward Pollet, voorzitter van het beheersorgaan. “De Pittemse beleidsmensen beschikken nu over een legislatuur van zes jaar om na te denken over een andere, al dan niet, nieuwe en voldoende ruime, centraal gelegen locatie, waarin aan al de behoeften van een hedendaagse en op de toekomst gerichte bibliotheek kan voldaan worden. Een bibliotheek met een warme leeshoek voor de kranten- en tijdschriftenlezers, waar ook een kop koffie kan gedronken worden, die ook kan dienen als ruimte voor een samenleesgroep, meer computermateriaal voor het opzoekwerk bij klasbezoeken en voor de gebruikers, een ruimere locatie voor de kleuter- en jeugdboeken met een speelhoek,… Onze jaarlijkse werkbezoeken aan andere bibliotheken deden ons soms watertanden. De huidige ruimte van onze bibliotheek voldoet, na 20 jaar en in functie van de vernieuwde inzichten, niet meer.”

3 Ward Pollet neemt afscheid als voorzitter maar niet zonder eerst te pleiten voor een nieuwe stek.
Joke Couvreur Ward Pollet neemt afscheid als voorzitter maar niet zonder eerst te pleiten voor een nieuwe stek.

Pollet, die al sinds 1996, voorzitter is van het beheersorgaan, droomt dus van een nieuwe, ruimere stek voor de Pittemse bib. Al wordt dat een kluif voor z’n opvolger. “na meer dan 20 jaar stel ik voor de komende legislatuur mijn voorzitterschap ter beschikking. Ik hoop op een enthousiaste, nieuwe voorzitter, wie hij of zij ook mag zijn en onder welke wettelijke structuur en bevoegdheid hij of zij mag fungeren. Pittem, en in het bijzonder de bib, zit en blijft sowieso in mijn hart verankerd.”

Toekomstdromen buiten kijf gelaten, dit jaar ligt de focus op de verjaardag van de bib. “De gemeente voorzag extra budget van 5.000 euro om een feestjaar te organiseren waarmee we de bib naar buiten brengen en waarbij we zoveel mogelijk burgers betrekken”, vertelt bibliothecaris Patrick Vanden Berghe. “Eerder dit jaar deelden we al duurzame tassen uit en organiseerden we verteltheater voor kleuters maar er is nog heel wat meer. Op 2 mei komt Sandra Bekkari naar de bib en straks starten we ook het project ‘Het portret van Pittem’ op. Fotoclub Gamma Tielt zal een 12-tal portretten van Pittemnaren en hun favoriete boek maken. Die worden vergroot voor een reizende expo. Na de zomer gaan professionele radiomakers op pad voor ‘Het archief van Pittem. Her en der in de gemeente zullen ze een eenvoudige vraag stellen aan de Pittemnaren. Die antwoorden worden verwerkt in een voorstelling, die op zondag 13 oktober wordt gespeeld in de bib, en een podcast. In de maand september zal in een aangepast decor De Bovenkamer te horen zijn, een project waarbij enkele patiënten van de neuro-psychiatrische kliniek Sint-Jozef vertellen over de strijd met hun ziekte. Ook volgt er nog een straatactie waarbij teksten via luidsprekers op straat worden voorgelezen en zal Hilde van Laere op 14 oktober muziek maken op bibliotheekmaterialen.”

3 Schepen Paul Lambrecht, bibliothecaris Patrick Vanden Berghe en Ward Pollet, afscheidnemend voorzitter van het beheersorgaan van de bib.
Joke Couvreur Schepen Paul Lambrecht, bibliothecaris Patrick Vanden Berghe en Ward Pollet, afscheidnemend voorzitter van het beheersorgaan van de bib.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer