2 Theo Vantomme en Elie Claeys van kunstcollectief openen in het Sint-Jansgodshuis in Ieper een ‘Bureau der Wederverbeelding’
Henk Deleu Theo Vantomme en Elie Claeys van kunstcollectief openen in het Sint-Jansgodshuis in Ieper een ‘Bureau der Wederverbeelding’

‘Dienst der gedroomde gewesten’ droomt via kunst over stad van morgen

Mozaïek toont rijkdom Ieperse cultuursector

Komende zondag 12 mei wordt in het centrum van Ieper plaats gemaakt voor Mozaïek, een cultuurfestival met alleen maar Ieperse verenigingen. Ook het nieuw sociaal-cultureel initiatief ‘DNST der GDRMD GWSTN’ of de ‘Dienst der gedroomde gewesten’ zal er zichzelf voorstellen. Die vereniging wil mensen via kunst laten nadenken, experimenteren en bouwen over en aan hun gedroomde stad van morgen. 

“De naam van ons project, de ‘Dienst der gedroomde gewesten’ is afgeleid van de ‘Dienst der verwoeste gewesten”, zegt een van de initiatiefnemers Theo Vantomme. “Dat was 100 jaar geleden een dienst die zich bezighield met de heropbouw van de door de oorlog geteisterde regio. In diezelfde context willen wij dromen over de stad van morgen.” Het collectief wil dat doen via kunst. “In het Sint-Jansgodshuis in Ieper willen we in het najaar de deuren van ons ‘Bureau der Wederverbeelding’ openen (Wederverbeelding is afgeleid van wederopbouw, nvdr)”, aldus Louise Degraeve. “Daar zullen we verschillende workshops en belevingsmomenten organiseren. Ook willen we op verschillende manieren onze aanwezigheid zichtbaar maken in de stad. Dat kan bijvoorbeeld door ergens kunst achter te laten of aan te brengen.”

Vijfendertigduuster

Op Mozaïek zal het collectief zich voor het eerst voorstellen aan het publiek. Op de binnenkoer van de Lakenhalle bouwt ‘DNST der GDRMD GWSTN’ een noodbureau met de naam ‘vijfendertigduuster’ op. “We nodigen de Ieperlingen uit om hun ‘Dossier der Wederverbeelding van de Stad’ in te dienen”, klinkt het. “Mensen kunnen dat op allerlei manieren doen. Met pen, maar ook met knippen en plakken.”

2  De  ‘Dienst der gedroomde gewesten’  denkt na over een Ieper van morgen.
‘DNST der GDRMD GWSTN’ De ‘Dienst der gedroomde gewesten’ denkt na over een Ieper van morgen.

Naast het nieuwe sociaal-cultureel collectief zijn zondag in de binnenstad nog heel wat andere verenigingen uit de Ieperse cultuursector te zien. “Het gaat om muziekbands, toneelgezelschappen, ouderraden, seniorenverenigingen, dichterscollectieven, kunstenaars, kinderanimatiegroepen, de vestingwacht en natuurgidsen op de vestingen”, aldus het stadsbestuur. “Op deze manier wil de Ieperse cultuurraad aan alle Ieperlingen tonen hoe rijk de lokale Ieperse cultuursector wel is. Niet met een duffe beurs met standjes, maar met een echt festival. Aan de verenigingen kan je zien hoe sterk de onderbouw van de stad is.” Het thema van deze editie is de sixties. “De cultuurraad bestaat dit jaar 50 jaar en keert terug naar de roots.” 

Mozaïek werd voor het eerst georganiseerd in 2009 en later in 2013 en 2016. Het festival palmt het stadscentrum in: Grote Markt, binnenkoeren van de Lakenhalle en kathedraal. Op de markt staat een podium voor muziekoptredens en is er een festivaldorp met artistieke, culinaire en zelfs vliegende interventies. Op de binnenkoeren van de Lakenhalle zijn er muziekoptredens en de sacrakapel is uitzonderlijk open voor bezoekers.

Alles vindt plaats op zondag 12 mei tussen 13.30 uur en 20.30 uur in de binnenstad. Op de vestingen zijn er gratis wandelingen met gidsen. Het gedetailleerde programma met uurregeling is te vinden op de website van Het Perron.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer