3 Albert Sansen bij een supergrote wenskaart voor zijn honderdste verjaardag.
Michael Depestele Albert Sansen bij een supergrote wenskaart voor zijn honderdste verjaardag.

"Hij werd burgemeester als vriendendienst"

ALBERT SANSEN VIERT 100STE VERJAARDAG

Het gebeurt niet elke dag, maar Poperinge is een 100-jarige rijker en niet zomaar één. Ere-burgemeester Albert Sansen overzag lange tijd De Poperinghenaar, een voorloper van Het Wekelijks Nieuws, maar is waarschijnlijk nog het meest bekend voor zijn twee termijnen als burgemeester van Poperinge van 1970 tot 1978. "Albert was en is nog steeds een man van het volk", zegt zijn vrouw Maria Van Remortel (99).

Albert Sansen werd geboren in Watou op 24 augustus 1916, pal midden in de Eerste Wereldoorlog.


"Tegenwoordig raakt Albert nog moeilijk uit zijn woorden, maar vroeger hield hij nooit op met babbelen. Albert was dan ook al van kindsbeen af een zeer sociaal persoon", vertelt zijn vrouw Maria. Hij was lid van tal van verenigingen zoals de lokale voetbalclub. Tijdens zijn jeugd was hij dan ook zeer sportief. Hij was een fervent zwemmer, maar bovenal was hij een voetballer."

3 Albert Sansen bij zijn eedaflegging in 1970.
Michael Depestele Albert Sansen bij zijn eedaflegging in 1970.

Drukkerij

Na zijn studies en legerdienst ging Albert werken in de drukkerij van zijn vader: bij De Poperinghenaar. "Hij heeft de drukkerij uiteindelijk overgenomen samen met zijn broer Jan. In totaal heeft hij de helft van zijn leven gewerkt bij De Poperinghenaar. Van zijn 25ste tot zijn 75ste. Aan de ene kant paste de drukkerij wel bij hem want op die manier bleef hij op de hoogste van alles wat in de streek gebeurde. Aan de andere kant heeft hij er ook nooit zijn hart aan verloren want hij ging van de ene vergadering naar de andere. Uiteindelijk werd De Poperinghenaar overgenomen door Roularta en omgevormd tot Het Wekelijks Nieuws is", aldus de kranige Maria.


Als man van het volk was het ook niet vreemd dat Albert in 1970 gevraagd werd om de Poperingse burgemeesterssjerp te dragen. "Hij was burgemeester van Poperinge van 1970 tot 1978. Een politieke carrière heeft hem echter nooit echt geïnteresseerd. Albert was erg gekend in Poperinge en ze hadden een burgemeester nodig. Je zou kunnen zeggen dat hij het deed als vriendendienst. Hij was door iedereen geliefd als burgemeester en had geen vijanden. Albert was dan ook iemand die koos om te zalven en niet om te slaan", lacht Maria.

3 Albert Sansen knipt het lintje door bij de opening van de VTI-gebouwen in 1977.
Michael Depestele Albert Sansen knipt het lintje door bij de opening van de VTI-gebouwen in 1977.

Veel wandelen

Vandaag de dag leidt Albert een rustig leventje in een serviceflat in de Ieperstraat in Poperinge samen met zijn vrouw. Hoewel Albert nog moeilijk uit zijn woorden geraakt, is hij nog steeds een kranige man net als Maria. "Ons geheim om zo oud te worden? Veel buiten zijn. Vroeger gingen we buiten wandelen bij elke kans die we kregen. Ieder jaar gingen we in totaal drie maanden naar de zee om er te wandelen. Ook in Poperinge gingen we veel over de straten. Je zag ons ook altijd samen. Tegenwoordig is wandelen niet echt meer mogelijk, maar als de zon straalt zoals vandaag, zijn we altijd terug te vinden op het bankje hier in de tuin van het rusthuis", besluit Maria.

Met verve

Als collega-burgemeesters onder elkaar, heeft huidig burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) niets dan respect voor Albert. "Een kranige 100-jarige als Albert zie je niet elke dag. Ik denk dat velen zich gelukkig zouden prijzen als ze zo oud kunnen worden als Albert. Veel herinneringen aan Albert heb ik natuurlijk niet, maar ik herinner me nog dat hij mij vroeg hem op te volgen in een vereniging omdat hij te oud werd. Als ik mij niet vergis, kwam onder zijn burgmeesterschap onder andere de bouw van het oude zwembad tot stand. Wat zeker is, is dat Albert zijn rol als burgemeester altijd met verve heeft uitgevoerd", aldus burgmeester Dejaegher.

Lees meer