3 De beeldjes van het WO I-beeldjesproject 'ComingWorldRememberMe liggen tussen steenpuin in het containerpark in Gullegem.
FB De beeldjes van het WO I-beeldjesproject 'ComingWorldRememberMe liggen tussen steenpuin in het containerpark in Gullegem.

Beeldjes WOI-project in containerpark gedumpt: “Wraakroepend, zeker gezien de emotionele waarde”

Tientallen beeldjes van het WO I-project ‘ComingWorldRememberMe’ in provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke zijn gedumpt in het containerpark in Gullegem. De verontwaardiging is groot. “Als afvalintercommunale kunnen we die beeldjes een ‘nieuw leven’ geven”, zegt directeur Joris Vandecasteele. 

Een foto van de ‘ComingWorldRememberMe-beeldjes die in het recyclagepark in Gullegem gedumpt werden, circuleert sinds vrijdagavond op Facebook. Afvalintercommunale Mirom en gemeente Wevelgem betreuren dat iemand deze beeldjes weggegooid heeft, zeker gezien de grote emotionele waarde die achter de beeldjes schuilgaat, zo staat te lezen op de Facebookpagina van de gemeente Wevelgem. 

De installatie ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) werd vorig jaar in De Palingbeek opgebouwd. De 600.000 beeldjes stonden voor alle slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. Het kunstwerk kon zowel nationaal als internationaal op heel wat belangstelling rekenen. Sinds 15 november 2018 mochten beeldjes mee naar huis genomen worden. Na hallucinante taferelen van mensen die met volle zakken naar huis trokken, besloot de provincie om tussen te komen. Enkele beperkingen werden opgelegd, maar daar hielden weinigen zich aan. Verscheidene beeldjes werden aan woekerprijzen te koop aangeboden en andere exemplaren zijn dus in het containerpark geëindigd.

Het containerpark in Gullegem ging zaterdagmorgen naar wekelijkse gewoonte open om negen uur. “Vooraf werden de beeldjes al door onze parkwachters uit de container gehaald en zijn ze veilig opgeborgen”, zegt directeur Joris Vandecasteele van de afvalintercommunale Mirom Menen. “Het dumpen moet vrijdag gebeurd zijn. We hebben een vijftiental van die beeldjes kunnen recupereren. Vermoedelijk hebben bezoekers van het containerpark er vrijdag al zelf uit die container gehaald om naar huis mee te nemen.”

In het containerpark in Gullegem hangen er overigens camera’s, maar de beelden zullen niet worden gebruikt om te achterhalen wie die beeldjes daar dumpte. “Voor dat soort vaststellingen mogen we de camera’s niet gebruiken”, zegt Joris Vandecasteele. “Het gaat immers niet om sluikstorten of om strafbare feiten.” 

Intussen regent het reacties op het voorval. “Het is hartverwarmend dat de mensen daarmee zo begaan zijn”, vertelt Joris Vandecasteele. “In overleg met de organisatie van de installatie in De Palingbeek zullen we nadenken wat we met die beeldjes zullen doen. We zullen dat ook intern met onze raad van bestuur bespreken op een respectvolle en waardevolle manier.”

Veel mensen zijn intussen vragende partij om een beeldje te bekomen. “Als afvalintercommunale behoort ‘duurzaamheid’ tot onze opdracht en kunnen we die beeldjes een ‘nieuw leven’ geven", zegt directeur Joris Vandecasteele. “Eventueel kunnen we aan de gegadigden ook vragen wat we me die beeldjes best doen.” 

3 De 600.000 beelden in provinciedomein De Palingbeek in Ieper, in juni 2018.
BELGA De 600.000 beelden in provinciedomein De Palingbeek in Ieper, in juni 2018.
3 De 600.000 beelden in provinciedomein De Palingbeek in Ieper, in juni 2018.
Eric Flamand De 600.000 beelden in provinciedomein De Palingbeek in Ieper, in juni 2018.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Van Looy

    Degoutant! Graaicultuur zit overal!

  • Pascal Alphons

    @lillyDaems, dit is vrijwel de lompste en de domste reactie dat ik hier ooit gelezen heb. Als je niets beters te zeggen hebt, zwijg dan gewoon.

Lees meer