2 De hulpdiensten bij de ravage. De volledige topgevel onder het dak kwam naar beneden.
Foto AHK De hulpdiensten bij de ravage. De volledige topgevel onder het dak kwam naar beneden.

Bouwfirma’s riskeren fikse geldboetes voor arbeidsongeval, waarbij twee arbeiders bedolven werden onder topgevel

Twee bouwfirma’s uit Heuvelland en Lochristi staan in de Brugse rechtbank terecht voor een zwaar arbeidsongeval drie jaar geleden op een werf in Zillebeke. Klusjesman Hans Verstraete (58) en een van z’n collega’s werden daarbij bedolven onder een neergestorte topgevel. De veiligheid op de werf bleek na het ongeval te wensen over te laten.

De feiten vonden op 13 oktober 2016 plaats tijdens de renovatie van een oude hoeve langs de Meenseweg in Zillebeke. De eigenaars lieten de werken uitvoeren door hun eigen firma Heima Bouw uit Heuvelland. “De dag van het ongeval werden op het terrein twee waterputten geplaatst”, sprak de arbeidsauditeur woensdagmorgen. “Het bedrijf Bouwmaterialen De Wilde (uit Lochristi, red.) kwam de citernen leveren, maar hun chauffeur werd ter plaatse geconfronteerd met een elektriciteitskabel die in de weg hing.” 

Amputatie

De kabel hield de arbeiders niet tegen en werd door een kraanman omhooggetrokken met behulp van een kraanarm. Omdat de elektriciteitskabel nog verankerd was aan de topgevel van de hoeve, verloor die zijn stabiliteit en stortte neer. Hans Verstraete (58) uit Zillebeke en de kraanman hadden geen schijn van kans. Beiden werden bedolven onder brokstukken en werden met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hans moest meer dan tien operaties ondergaan en verloor één van zijn benen. Vandaag is hij volledig arbeidsongeschikt. Het arbeidsauditoraat stelde meteen een onderzoek in naar het ongeval. Ze ontdekten dat de veiligheid op de werf te wensen overliet. 

2 Het been van Hans werd geamputeerd na het arbeidsongeval een jaar geleden. Sindsdien zit hij in een rolstoel.
Foto Deleu Het been van Hans werd geamputeerd na het arbeidsongeval een jaar geleden. Sindsdien zit hij in een rolstoel.

Nog steeds in dienst

“Heima Bouw gaf zijn fouten toe, wat hen siert. De stabiliteit van het gebouw was niet nagegaan en er was geen risicoanalyse gebeurd op de werf. Toen ze geconfronteerd werden met die elektriciteitskabel, hadden ze altijd eerst een schriftelijke toelating moeten vragen aan Eandis. De chauffeur van Bouwmaterialen De Wilde had de levering dan weer moeten stilleggen. Ik vorder voor de eerste firma 28.800 euro boete. Voor de tweede een geldboete van 21.600 euro boete.” Ook tegen de kraanman die de elektriciteitskabel omhoogtrok, werden na het ongeval processen-verbaal opgesteld. Hij overleed intussen en werd dus niet mee vervolgd. 

Heima Bouw gaf zijn fouten toe, wat hen siert.
De stabiliteit van het gebouw was niet nagegaan
en er was geen risicoanalyse gebeurd op de werf

Arbeidsauditeur

De advocaat van Heima Bouw vroeg de rechtbank om een milde straf. “Mijn cliënten trekken zich het ongeval bijzonder hard aan”, pleitte hij. “Hans Verstraete werkte voor hen en is nog steeds in dienst. Ze kunnen het niet over hun hart krijgen om hem te ontslaan.” Bouwmaterialen De Wilde vraagt dan weer om de vrijspraak. “Wij leverden enkel die citernes en hebben ze niet geplaatst. De putten zaten al klaar toen we toekwamen. We wisten niet dat die elektriciteitskabel nog onder spanning stond. Het is Heima die de levering had moeten afblazen.” Uitspraak op 19 juni.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer