4 Basisschool De Ster en de Secundaire Freinetschool in Poperinge trekken weg van de Vroonhofsite en nemen in januari 2021 hun intrek in een nieuwbouwproject in het Rekhof.
Michael Depestele Basisschool De Ster en de Secundaire Freinetschool in Poperinge trekken weg van de Vroonhofsite en nemen in januari 2021 hun intrek in een nieuwbouwproject in het Rekhof.

De Ster en Secundaire Freinetschool stellen de plannen voor hun nieuwbouw aan het Rekhof voor: “De nieuwe school wordt omringd door groen”

Basisschool De Ster en de Secundaire Freinetschool in Poperinge trekken weg van de Vroonhofsite en nemen in januari 2021 hun intrek in een nieuwbouwproject tussen de Quintenswandeling en het Rekhof. “De nieuwe school zal omringd worden door groen”, zegt architect Andie Decock.

Het gemeenschapsonderwijs en de stad Poperinge sloten in april 2010 een samenwerkingsovereenkomst. De stad kocht in 2016 zestig procent van de Vroonhofsite. Toen het gemeenschapsonderwijs bekendmaakte dat het een nieuwe school zou bouwen op het Rekhof kocht de stad de resterende veertig procent. “Mijn droom om op de Vroonhofsite te blijven, met zicht op de Grote Markt, heb ik moeten opbergen”, zegt directrice Martine Viaene van De Ster. “Enkele gebouwen worden sinds drie jaar gebruikt door de eerste graad Secundaire Freinetschool. Het is altijd het plan geweest om op de Vroonhofsite te blijven, maar toen de stad zestig procent van de site kocht, was er niet meer genoeg plaats om hier samen met de Freinetschool te blijven.”

4 Een simulatiebeeld van het nieuwbouwproject op het Rekhof.
AVDK Een simulatiebeeld van het nieuwbouwproject op het Rekhof.

Vroonhofsite

Basisschool De Ster ligt op het Vroonhof, de eerste graad Freinetonderwijs zit op hetzelfde domein aan de kant van het Rekhof. Beide scholen verhuizen naar een nieuwbouw, waarvoor een stuk grond van het GO! aan de andere kant van het Rekhof zal gebruikt worden, namelijk het perceel dat tussen het Rekhof en de korte Reningelststraat ligt. “Dit gebouw dateert uit 1914 en is verouderd. Onze scholen renoveren, zou meer kosten dan een nieuwbouw.” 

Het project kost 4,5 miljoen euro. Via een architectenwedstrijd, uitgeschreven door scholengroep GO!, mocht architectenbureau ADVK uit Heule het ontwerp maken.  

4 Een simulatiebeeld van het nieuwbouwproject op het Rekhof.
AVDK Een simulatiebeeld van het nieuwbouwproject op het Rekhof.

Groene omgeving

“De nieuwe school wordt midden in het Rekhof en in het groen gerealiseerd. Het bestaande gebouw wordt gesloopt”, zegt Andie Decock van architectenbureau AVDK. “De Ster en de eerste graad Freinetschool zullen samen in de nieuwbouw zitten, maar zullen elk hun eigen identiteit behouden. Aan de voorkant van de school en ook aan de zijkant komt een groenzone. Achter de site ligt de Quintens Wandeling en daarom gaan we ook een fietsstraat van het Rekhof naar de Quintens Wandeling aanleggen.”

Luchtige klassen

Via een overdekte luifel met fietsenstalling zullen de kinderen naar de school kunnen wandelen. “De school wordt opgebouwd in twee stukken, die verbonden zijn met elkaar, en wordt omringd door vijf speelplaatsen voor peuter, kleuter, lager en Freneit. In het eerste gebouw is er een polyvalente ruimte die als refter en belevingsruimte kan gebruikt worden en die het centrale hart van de school vormt. Op de eerste verdieping zal het lager huizen. Op de gelijkvloerse verdieping van het tweede blok komt het kleuter en op de eerste verdieping de Freinetschool. De klaslokalen zullen tussen 55 en 65 vierkante meter groot zijn en krijgen grote ramen met zitbanken om een luchtige klas te vormen. Het personeel krijgt een eigen parking met dertig plaatsen op de site. Daarnaast komen er ook een kiss & ridezone en een zone waar schoolbussen de kinderen kunnen afzetten”, gaat Decock verder. 

4 De GO! basisschool De Ster en de Secundaire Freinetschool in Poperinge trekken weg van de Vroonhofsite en nemen in januari 2021 hun intrek in een nieuwbouwproject in het Rekhof.
Google Streetview De GO! basisschool De Ster en de Secundaire Freinetschool in Poperinge trekken weg van de Vroonhofsite en nemen in januari 2021 hun intrek in een nieuwbouwproject in het Rekhof.

Crèche en volwassenenonderwijs

“In de basisschool lopen 190 leerlingen school en in het eerste en tweede secundair van de Freinetschool 80 leerlingen”, weet directrice Viaene. “Alle leerlingen kunnen terecht in onze nieuwbouw. en er is zelfs plaats voor een aanbouw, maar dat zullen we pas bekijken als die vraag er is.” De crèche van basisschool De Ster verhuist niet mee naar het Rekhof. “Die gaat naar de Casselstraat. Ook voor volwassenenonderwijs CERVO moet een oplossing gevonden worden. Uitbreiding voor de Freinetschool is niet voorzien, want het is altijd de bedoeling geweest om enkel een eerste en tweede middelbaar uit te bouwen.” De werken starten dit najaar en moeten eind 2020 klaar zijn.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer