2 Jan Moeyaert van vzw Kunst.
Archieffoto Michael Depestele Jan Moeyaert van vzw Kunst.

Dochter Herman De Coninck tekent campagnebeeld Kunstenfestival Watou 2019

Het overkoepelende thema van de 39ste editie van het poëzie- en kunstparcours Kunstenfestival Watou is ‘SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’. Laura De Coninck tekende de affiche. Van 29 juni tot 1 september kan je van het belevingsfestival in Watou bezoeken.

Elk jaar gaat Kunstenfestival Watou aan de slag met een overkoepelend thema. Dit jaar wordt aan de slag gegaan met ‘SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’. Vzw Kunst brengt er ook tijdens deze 39ste editie van het belevingsfestival verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langsheen het parcours doorheen het dorp. “Het thema van deze editie is tweeledig maar onlosmakelijk verbonden. Het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’ is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong. De Portugese cultuur en het dagelijkse leven van de Portugezen is ervan doordrongen. Zij zijn er fier op en claimen het als een nationale trots”, zegt intendant Jan Moeyaert van vzw Kunst.

Jeroen Brouwers

“Wij denken echter dat ‘Saudade’ een universeel gegeven is dat tot het DNA van de mens en la condition humaine behoort. Daarom voegden we de quote ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’ uit de roman Bezonken Rood van Jeroen Brouwers toe. Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen. Soms vluchtig en niet echt waarneembaar, soms diep rakend. Soms verbonden, soms losstaand. Meestal niet aanwijsbaar en toch ingrijpend.”

Sprekend beeld

Het campagnebeeld voor de affiche werd getekend door Laura De Coninck. “Als beeldend kunstenaar met veel aandacht voor de verbinding tussen taal en beeld weet Laura woorden om te zetten naar sprekend beeld. De emotionele werelden die haar vader, Herman de Coninck op zijn unieke manier met de juiste woorden kon oproepen, roept Laura op met eenzelfde authenticiteit aan de hand van een ingetogen samenspel van lijnen, beelden, inkt, verf en papier”, vertelt Jan Moeyaert. 

2 Laura De Coninck, dochter van de overleden dichter Herman De Coninck, tekende het campagnebeeld voor de affiche.
vzw Kunst Laura De Coninck, dochter van de overleden dichter Herman De Coninck, tekende het campagnebeeld voor de affiche.

Van 29 juni tot en met 1 september openen de deuren van enkele bijzonder locaties in grensdorp Watou zich opnieuw voor Kunstenfestival Watou. Tijdens Kunstenfestival Watou brengen onder andere kunstenaars Stefaan De Croock, Joseph Klibansky, Marion Moskowits, Nicholas Lamas, Wiame Haddad, Zeger Reyes en Michel François hun interpretatie van het thema in woord en/of beeld. Daarnaast kunnen op weekend- en feestdagen de bezoekers opnieuw een keuze maken uit de gevarieerde Zomerzinnen. Op het programma staan onder andere boeiende auteurslezingen, meeslepende voorstellingen, fijne workshops en verrassende optredens. Voor de jongste bezoekers is er steeds een interactief kinderparcours voorhanden.

Benieuwd naar alle deelnemende kunstenaars, dichters en performers? Volg Kunstenfestival Watou op facebook en instagram om op de hoogte te blijven van al de activiteiten.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer