3 Jonas Waroux (19), hevig Anderlechtsupporter, houdt de moed erin, in zijn kamer in het AZ West in Veurne.
RV Jonas Waroux (19), hevig Anderlechtsupporter, houdt de moed erin, in zijn kamer in het AZ West in Veurne.

Jongeman met goeie engelbewaarder zoekt redders na zwaar ongeval op snelweg: “Zij hebben véél erger vermeden”

Een match bijwonen van z’n favoriete paars-witte club zal een tijdje niet lukken, maar Jonas Waroux uit Poperinge is blij dat hij het verhaal van zijn ongeval op de E40 nog kan navertellen. “Ik ging over de kop nadat ik onwel was geworden”, vertelt de 19-jarige kerel die zwaargewond raakte. “De hulpverleners gingen uiterst voorzichtig tewerk om me uit het wrak te halen. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. Schrijf maar op: ik word weer de oude.”

Opgeven, staat niet in zijn woordenboek. Maar de omstandigheden moeten een beetje meezitten, als je zoals Jonas Waroux betrokken raakt in een zwaar ongeval. Dat was gelukkig het geval, op 29 april. “Ik reed na mijn dagtaak huiswaarts via de E40”, vertelt de jonge Poperingenaar. “Overdag had ik me al niet te best gevoeld en in de wagen kwam dat gevoel terug. Het begon te draaien in m’n hoofd.”

3 De hulpdiensten doen er alles aan om het leven van de man te redden nadat hij uit zijn wagen werd gehaald.
BBO De hulpdiensten doen er alles aan om het leven van de man te redden nadat hij uit zijn wagen werd gehaald.

Gekneld in het wrak

Waroux verloor even het bewustzijn en raakte tussen Middelkerke en Nieuwpoort van de weg af. Zijn Peugeot Partner belandde in de groene middenberm en ging over de kop. “Ik zat gekneld”, weet Jonas. “Toen ik vlak na de klap weer bijkwam, was er iemand bij me, een burger. Man of vrouw, dat weet ik niet meer. Ik verloor constant het bewustzijn. Pas toen er plots een ambulancier bij me zat in het wrak, slaagde ik er in om wakker te blijven. Hij bleef me maar vragen stellen en tot mijn verbazing was ik in staat om te antwoorden.”

Niet langer op intensieve

Jonas Waroux werd met de MUG-heli overgevlogen naar het AZ West in Veurne. Daar bleek dat hij bij het ongeval twee breuken in de nek en een gebarsten ruggenmerg had opgelopen. Hij raakte ook gewond aan het hoofd en, vrij ernstig, aan de linkerhand en -pols. Na een vier uur durende operatie ging het richting de afdeling intensieve zorgen. Sinds zaterdag verblijft hij in een gewone ziekenhuiskamer. “Ik hoop volgende maandag te kunnen verhuizen naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper, om er verder te revalideren”, zegt Jonas, die dankbaar is voor de inspanningen van de hulpverleners ter plaatse en in het ziekenhuis. “Ik besef dat dit helemaal fout had kunnen aflopen”, zegt hij. “Op de snelweg is men uiterst voorzichtig te werk gegaan om mij uit het wrak te halen, zodat mijn verwondingen niet nog erger werden. Het is dankzij al die goeie zorgen dat ik straks weer zal kunnen lopen.”

3 De auto ging over de kop en raakte zwaar beschadigd. De bestuurder liep ernstige verwondingen op.
BBO De auto ging over de kop en raakte zwaar beschadigd. De bestuurder liep ernstige verwondingen op.

Al twee reacties

Jonas zou maar al te graag zijn redders bedanken. “Gewoon, een dikke merci zeggen voor het fantastische werk dat ze hebben geleverd”, zegt hij. “De goeie zorgen maken een wereld van verschil, dit zal ik nooit vergeten.” De jonge Poperingenaar, die bij een grondwerkenbedrijf aan de slag is, heeft intussen van twee hulpverleners - een ambulancier en de brandweerofficier uit Leke die de leiding had over de interventie - een bericht gekregen waarin ze hem een spoedig herstel wensen. “Dat apprecieer ik enorm. Het geeft me ook moed om te vechten om weer helemaal de oude te worden. Want dat ben ik vast van plan: dit ongeval zal me niet klein krijgen. Hoe mijn toekomst er precies uitziet, valt nog niet te voorspellen. Zal ik ooit nog terug kunnen werken in de bouw? Kan ik op termijn weer mijn voetbalschoenen aantrekken en het veld op lopen? Het zijn vragen die me bezig houden. Maar ik zal alles geven wat ik in me heb. Dat is de beste kans op succes”, besluit de jongeman.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer