2 Het gezin zwanen probeerde de snelweg tussen Veurne en Adinkerke over te steken. De kuikens en het vrouwtje werden gevangen, maar de papa bleef achter.
BBO Het gezin zwanen probeerde de snelweg tussen Veurne en Adinkerke over te steken. De kuikens en het vrouwtje werden gevangen, maar de papa bleef achter.

Koppel zwanen herenigd na redding op E40, maar kuikentjes moeten straks alleen verder

Het nest van het gezinnetje knobbelzwanen dat vorige donderdag werd gered op de snelweg tussen Veurne en Adinkerke is gevonden. Het mannetje, dat niet werd gevangen ondanks een vier uur lange poging,  zit er halsstarrig te wachten op zijn wederhelft en kroost. “We gaan het koppel opnieuw verenigen, maar de vijf kuikens zullen we zelf moeten grootbrengen. Er zijn geen andere opties”, zegt Isabelle Allemeersch van het Vogelopvangcentrum Oostende (VOC). 

Het verhaal van het gezin wilde knobbelzwanen dat donderdagnamiddag op de pechstrook van de E40 zat, beroerde heel wat mensen. Velen vonden het hartverscheurend omdat het mannetje gescheiden was van het vrouwtje en kuikens, wetende dat een koppel zwanen levenslang samen blijft en samen de kroost grootbrengt. De dieren probeerden tevergeefs de autosnelweg over te steken. De moeder en de kuikens konden worden gevangen en werden naar het vogelopvangcentrum in Oostende overgebracht. Ze stellen het goed. De papazwaan werd ondanks een vier uur lange poging van het dierenreddingsteam van brandweer Veurne niet gevangen. 

Weloverwogen beslissing

“Intussen is het nest gelokaliseerd. Het bevindt zich een kilometer van de autosnelweg vandaan en de papa zit er duidelijk te wachten op zijn gezin”, zegt Isabelle Allemeersch, hoofdverzorger van het VOC. “Het blijft echter onduidelijk waarom de zwanen per se de autosnelweg wilden oversteken. Zwanenexperts geloven sterk dat de ouders normaal heen en weer vliegen, maar soms wandelen als hun kuikens nog niet kunnen vliegen.  Het risico dat ze opnieuw de autosnelweg willen oversteken, bestaat. Als er een ongeval gebeurt door mensen die de dieren willen ontwijken, ligt de verantwoordelijkheid bij ons. We zullen het vrouwtje opnieuw verenigen met het mannetje, maar brengen de kuikens zelf groot. Dit is een weloverwogen beslissing”, legt Isabelle Allemeersch uit. 

Territoriale dieren

Ze vindt het zelf ook jammer dat het gezin niet volledig herenigd kan worden. “Maar er zijn geen andere opties. De papa vangen en het gezin elders uitzetten is niet mogelijk, want zwanen zijn territoriale dieren. Ze zouden te voet proberen terug te keren naar hun nest en mogelijk opnieuw een snelweg oversteken. Komen ze in territoria van andere zwanen, zullen de kuikens het gelag betalen”, gaat Isabelle verder. De ervaring leert dat zwanen heel lang bij het nest blijven wachten. Het vogelopvangcentrum zal de moederzwaan nog een tiental dagen voor haar kuikens laten zorgen om vervolgens naar het mannetje te brengen. Het vrouwtje krijgt ook een ring rond de poot, mocht ze opnieuw worden aangetroffen. “De kuikens zullen we allicht pas in september vrij kunnen laten, als voldoende sterk zijn. We hebben een keuze gemaakt die voor zowel mens als dier het veiligst is”, besluit Isabelle van het VOC. 

2 De moederzwaan met haar vijf kuikens in het vogelopvangcentrum in Oostende.
VOC Oostende De moederzwaan met haar vijf kuikens in het vogelopvangcentrum in Oostende.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer