2 De leerlingen proeven van wetenschap en technologie
VBS Immaculata De leerlingen proeven van wetenschap en technologie

Leerlingen VBS Immaculata maken kennis met wetenschappen en technologie

De leerlingen van vrije basisschool Immaculata Ieper doken twee weken een pop-upatelier in om te proeven van STEM-vakken: wetenschappen (Science), technologie (Technology), ontwerpen (Engineering) en wiskunde (Mathematics).

“Alle leerlingen van de basisschool konden samen met juf Ava aan de slag gaan in het pop-upatelier”, zegt directeur Peter Dehaerne. “We kozen ervoor om het ITC-lokaal om te vormen in een STEM-atelier. Daar kregen de leerlingen activiteiten aangeboden rond programmeren en kreeg elke klas een probleem voorgeschoteld die de leerlingen moesten oplossen.” De leerlingen gingen aan de slag met robots als de ‘Bee-Bot’, een zoemend bijtje dat door de kleuters en eersteklassers kan worden geprogrammeerd, en de ‘Ozobot’, een klein lijnvolgend robotje dat wordt geprogrammeerd met kleurstiften en de iPad of tablet.

2 De leerlingen konden werken in een pop-up atelier
VBS Immaculata De leerlingen konden werken in een pop-up atelier

“Naast programmeren moesten de leerlingen in een bepaalde context probleemoplossend denken. Zo gingen de kleuters van de derde kleuterklas aan de slag om het beste zeepbellensopje te maken. Dit deden ze door recepten te volgen waarbij slechts één ingrediënt mocht veranderen.”

De zesdeklassers verdiepten zich in windenergie. “Bezig zijn met het klimaat is dé actualiteit waar we allemaal van wakker liggen”, weet de directeur. “Zo gingen ze op zoek naar het beste ontwerp om een zo efficiënt mogelijke windmolen te bouwen om zo minstens drie LED-lampjes te laten branden.” 

Zo kreeg elk leerjaar, van peuters tot en met zesde leerjaar, activiteiten aangeboden en werden ze ondergedompeld in de wondere wereld van wetenschap, techniek, ontwerp en wiskunde.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer