Mariaprocessie trekt op 7 juli opnieuw door centrum, al was dat even niet zeker: Wilfried en Rita versterken Ommegangscomité

De Maria-Ommegang is in Poperinge een vaste waarde geworden aan de start van de grote vakantie. De processie trekt op zondag 7 juli opnieuw door de Poperingse straten. Dit jaar staan Wilfried Lannoeye en Rita Mareco als voorzitter en secretaris aan het roer.

De processie beeldt de geschiedenis van de stad uit en toont het mirakel van het doodgeboren kind dat weer tot leven kwam in 1479, op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan. Jong en oud lopen in deze processie mee. Het Ommegangscomité gaat dit jaar aan de slag met een nieuwe voorzitter Wilfried Lannoeye en een nieuwe secretaris Rita Mareco. Wilfried draait al jaren mee, onder andere bij een van de belangrijkste voorbereidingen: het klaarleggen van alle kledij en attributen. Zelf stapt hij ook mee. Ook Rita kan vanuit haar jarenlange deelnames veel inbrengen tijdens de maandelijkse vergaderingen. “Als geboren en getogen Poperingenaar heb ik de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan met de paplepel meegekregen. Samen met mijn ouders kwam ik jaarlijks naar het centrum tijdens de noveen. In de lagere school heb ik jaren mee gestapt in de processie”, zegt Rita. 

Eer

Ze stelde zich kandidaat als nieuwe secretaris toen haar voorganger Jef ermee stopte. “Maar ik was daarvoor al intens betrokken bij alles wat Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jan aangaat en nu kan ik er nog meer energie insteken. Vijf jaar geleden ging ik naar Lourdes en daar is mijn geloof alleen maar toegenomen. De maandelijkse vergaderingen zie ik niet als werk. Ik vind het een eer om dit te mogen doen. Samen met de nieuwe voorzitter en het hele team zetten we ons in om de aloude traditie in ere te houden en een hoogfeest te maken van de eerste zondag van juli, met de processie als apotheose.”

2 Het Maria-Ommegangcomité 2019.
Stijn D. Het Maria-Ommegangcomité 2019.

Interim-voorzitter

Wilfried verhuisde in 1996 naar Poperinge. Datzelfde jaar liep hij samen met een van zijn kinderen voor het eerst mee in de processie. “Ik veranderde de eerste jaren nog wel eens van groep. Ik sprong in waar nodig, maar nu behoor ik toch al bijna twintig jaar tot de rederijkers. Met de verschillende leden zijn we na al die jaren een hechte groep geworden”, vertelt voorzitter Wilfried Lannoeye.

In februari werd Wilfried gecontacteerd door E.H. Dominiek Moens om er mee te helpen voor zorgen dat de Ommegang dit jaar toch zou doorgaan. “De voorzitter had zijn ontslag gegeven en alles dreigde in het honderd te lopen. Van het een kwam het ander en ik stemde toe interim-voorzitter te worden. Het is vooral een hele uitdaging en je doet er rijke ervaringen mee op. Maar ik doe het graag en als alles op 7 juli vlekkeloos verloopt, zal ik een tevreden man zijn. Het voelt goed een lange traditie te kunnen helpen in ere houden.”

2 Een archiefbeeld van de Maria Ommegang van 2018.
Michael Depestele Een archiefbeeld van de Maria Ommegang van 2018.

Regenjasjes

Er wordt volop werk gemaakt aan de rekrutering van de vrijwilligers. “We hopen op duizend mensen in de processie. Alles blijft hetzelfde als vorig jaar. We zitten met een vernieuwd en jong bestuur en onze prioriteit is te zorgen dat de processie kan uitgaan dit jaar. Volgend jaar hebben we meer ruimte voor vernieuwingen”, zeggen Wilfried en Rita. Enkele jaren werd de processie geplaagd met regenweer, waardoor het moest afgelast worden. “Bij slecht weer komt het bestuur samen met de burgemeester en de hulpdiensten om te bespreken of de processie een half uur zal uitgesteld of afgelast worden. Begint het echter te regenen tijdens de processie, dan liggen er op de wagens regenjasjes om de kostbare kledij te beschermen.”

Als de weergoden het toelaten, trekt de Maria Ommegang dit jaar op zondag 7 juli om 15.30 uur door Poperinge. “De processie start in de Bruggestraat aan het zwembad en trekt dan door de Guido Gezellestraat, Grote Markt en Gasthuisstraat. Via de Casselstraat en de Keer van de Ommegang komen we in de Boeschepestraat om dan via Vroonhof en Ieperstraat te eindigen in de Valkestraat.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer