3 Priester Mathias Parret is maar al te blij dat er een relikwie van paus Johannes-Paulus II naar Ieper komt.
Henk Deleu Priester Mathias Parret is maar al te blij dat er een relikwie van paus Johannes-Paulus II naar Ieper komt.
3 Het relikwie van de paus is een stukje onderhemd doordrenkt in zijn bloed
RV Het relikwie van de paus is een stukje onderhemd doordrenkt in zijn bloed

Met bloed doordrenkt onderhemd van paus Johannes-Paulus II komt naar Ieper

Om het historisch bezoek van paus Johannes-Paulus II aan Ieper te herdenken, komt er een relikwie naar de Vredestad. Het gaat om een stukje onderhemd dat de paus droeg toen hij werd neergeschoten in Rome. Het stukje stof is doordrenkt in bloed en is te bezichtigen van 15 tot en met 19 mei. “Dit is heel bijzonder”, zegt priester Mathias Parret.

 “In 1985 kwam paus Johannes-Paulus II naar Ieper om er te bidden voor de vrede”, zegt priester Mathias Parret van de Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede Ieper. “Sindsdien wordt Ieper de Vredestad genoemd. Vele Ieperlingen en Vlamingen waren er bij en koesteren nog steeds een fijne herinnering aan die dag. Om dit historisch moment van precies 34 jaar geleden te herdenken, komt er van 15 tot en met 19 mei een relikwie van Johannes-Paulus II naar Ieper. Het relikwie is een stukje van het onderhemd van de heilige paus Johannes-Paulus II dat hij droeg onder zijn soutane op 13 mei 1981 toen hij werd neergeschoten op het Sint-Pietersplein in Rome. Het stukje stof is doordrenkt met zijn bloed.”

Zusters waren er ook bij

Het stukje onderhemd maakt momenteel een reis door Vlaanderen en komt van de basiliek van Dadizele naar de kathedraal in Ieper, met een tussenstop aan de Kapel van de Frezenberg. Het is mogelijk om het relikwie te vereren van woensdag 15 mei tot vrijdag 17 mei in de kapel van de zusters op de Frezenberg, Marshofstraat 6. “Het Karmelklooster op de Frezenberg is een slotklooster, maar de zusters kregen tijdens het bezoek van de paus wel de toelating om naar Ieper af te zakken”, zegt priester Parret. “Sommige van de zusters waren daarbij. Ze zijn heel blij dat het relikwie bij hen even te zien zal zijn.” Vrijdag verhuist het stukje doek dan naar de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. “Om 18 uur wordt daar wekelijks gebeden voor de wereldvrede, maar de aanwezigheid van het relikwie zal het nu wel bijzonder maken”, aldus de priester. 

3 Het relikwie zal te zien zijn in de kapel van de zusters op de Frezenberg en in de kathedraal.
RV Het relikwie zal te zien zijn in de kapel van de zusters op de Frezenberg en in de kathedraal.

Op zaterdag 18 mei om 17 uur is er in de kathedraal  nog een viering en op zondag 19 mei om 10.30 uur een gezinsvriendelijke viering. “Johannes Paulus II wordt door velen gezien als een onvermoeibare apostel voor de wereldvrede. Hij mag voor ons een inspiratie betekenen om ons hiervoor blijvend in te zetten”, zegt de priester. “Of ik veel bedevaarders verwacht? Dat weet ik niet, zoveel volk als tijdens het pausbezoek zal er wellicht niet zijn, maar het is toch heel mooi en bijzonder dat we dit relikwie in Ieper mogen verwelkomen.”

Paus Johannes-Paulus II bezocht op vrijdag 17 mei 1985 de stad Ieper als onderdeel van zijn bezoek aan Nederland en België. Hij werd toen door een massa volk verwelkomd op de Grote Markt. Op 13 mei 1981 schoot de 23-jarige Turk Mehmet Ali Agca de paus neer op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. De paus verloor heel veel bloed, maar overleefde de moordaanslag. In 2001 werd hij door zijn opvolger paus Benedictus XVI zalig verklaard. Paus Franciscus verklaarde hem op 27 april heilig.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer