7 De zwanen probeerden de autosnelweg over te steken en verkeerden in een penibele situatie.
BBO De zwanen probeerden de autosnelweg over te steken en verkeerden in een penibele situatie.

Na tientallen oproepen van bestuurders: gezinnetje zwanen gered van zekere dood op E40 (maar papazwaan is nog spoorloos)

Op de autosnelweg tussen Veurne en Adinkerke hebben donderdagnamiddag heel wat mensen de krachten gebundeld  om een gezin zwanen van de dood te redden. Politie, brandweer en dierenliefhebster Wendy Lammens (20) uit Veurne waren liefst vier uur bezig met de reddingsactie. De mama en vijf kuikens werden gered, maar urenlange pogingen om de papa te vangen bleken tevergeefs. “Ik hoop dat ik de papazwaan alsnog kan verenigen met zijn gezin”, zegt Wendy.

De politie kreeg gisteren tientallen oproepen van automobilisten over een gezinnetje zwanen op de E40 tussen Veurne en De Panne. De mama, papa en vijf kuikens probeerden al uren de snelweg over te steken en dreigden aangereden te worden, ook voor automobilisten een gevaarlijke situatie. De politie reed ter plaatse om het verkeer te waarschuwen. Dierenliefhebster Wendy Lammens (20) uit Veurne, met een kleinschalig erkend vogelopvangcentrum bij haar thuis, was al aanwezig met vriendin Isabelle Bertozzi (47) om de dieren te redden. Intussen werd ook de brandweer verwittigd.

7 Het gezin zwanen probeerde de snelweg tussen Veurne en Adinkerke over te steken.
BBO Het gezin zwanen probeerde de snelweg tussen Veurne en Adinkerke over te steken.

“De zwanen waren erg schuw, maakten blaasgeluiden en sloegen met de vlerken. Ik ben erin geslaagd de moederzwaan en kuikens te vangen en in een kooi te steken. Ook de papazwaan had ik bijna te pakken, maar die kon op het nippertje ontsnappen”, gaat Wendy verder. Het dier begaf zich naar het nabijgelegen kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Op dat moment was de brandweer net aangekomen. “Wendy stond op het punt om in het water te springen, maar we hebben dat toch overgelaten aan onze duiker. Veiligheid gaat boven alles. Het siert Wendy wel dat ze zwaan koste wat het kost wilde redden”, zegt sergeant Andrew Oreel van de brandweer van Veurne.

7 Een duiker van de brandweer van Veurne zwemt de wilde zwaan, papa van het gezin, achterna
BBO Een duiker van de brandweer van Veurne zwemt de wilde zwaan, papa van het gezin, achterna

Hartverscheurend

De reddingsactie begon rond 14.30 uur en duurde vervolgens nog vier uur lang, met intussen enkele fikse stortbuien. “Verschillende pogingen om de resterende zwaan te redden zijn mislukt. We hadden onder meer een net gespannen bij de kooi met mama en kuikens, maar ook daar kon de wilde zwaan ternauwernood ontsnappen en wegvliegen. Na enkele uren zat onze duiker door zijn krachten en hebben we de reddingsactie jammerlijk moeten staken”, aldus Andrew Oreel. Toch een beetje hartverscheurend, gezien een koppel zwanen levenslang samen blijft en samen hun kroost grootbrengt. De mama en kuikens werden door Wendy en Isabelle naar het Vogelopvangcentrum in Oostende gebracht. Daar werden ze meteen verzorgd om ze later opnieuw los te kunnen laten op een veilige plek in de vrije natuur.

“Erg jammer dat we er niet in slaagden om de papazwaan te vangen. Ik ga binnenkort nog eens kijken in de buurt in de hoop dat ik het dier alsnog kan vangen en verenigen met zijn gezin”, voegt Wendy nog toe. Maar sergeant Andrew Oreel waarschuwt. “Heel nobel, maar wees altijd voorzichtig. Je eigen leven gaat voor”, besluit hij.

7 De brandweer van Veurne en De Panne kwamen ter plaatse en probeerden urenlang en tevergeefs de papazwaan te redden.
BBO De brandweer van Veurne en De Panne kwamen ter plaatse en probeerden urenlang en tevergeefs de papazwaan te redden.
7 Wendy Lammens (20) en Isabelle Bertozzi (47) uit Veurne brachten de zwanen over naar het vogelopvangcentrum in Oostende.
BBO Wendy Lammens (20) en Isabelle Bertozzi (47) uit Veurne brachten de zwanen over naar het vogelopvangcentrum in Oostende.
7 De moederzwaan met kuikens, onderweg naar het Vogelopvangcentrum in Oostende.
BBO De moederzwaan met kuikens, onderweg naar het Vogelopvangcentrum in Oostende.
7 De moeder en kuikens kregen meteen een rustig plekje toegewezen in het Vogelopvangcentrum.
BBO De moeder en kuikens kregen meteen een rustig plekje toegewezen in het Vogelopvangcentrum.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ronny dolphen

    NEEN geen superverhaal...een echte schande om die dieren te vangen en weg te nemen uit hun territorium...,had gewoon de zwanen met kuikens aan de overkant van de autostrade gezet...waar ze naar toe wilden maar door betonnen muur niet mogelijk...papa zwaan ging er wel naar toe vliegen....! Maar naar Oostende voeren om ze later terug op een veilige plek uit te zetten...pff ! Alé weer een paar nieuwe wereldverbeteraars....

  • Pieter Verhulst

    Zwanen uitgezet weg van nest. Ma gaat nest zoeken, kleintjes moeten mee en zullen het niet halen. Maar kijk ze zijn even gered. Menselijke domheid kent geen grenzen.

Lees meer