3 Verwacht je in het Poëziebordeel aan intieme gesprekken over de dichtkunst.
Carmen De Vos Verwacht je in het Poëziebordeel aan intieme gesprekken over de dichtkunst.

Ooit al een Poëziebordeel bezocht? Ontdek het in Beauvoorde tijdens eerste letterenfestival

Ook verzot op lezen en poëzie? Dan is het eerste letterenfestival van 3 tot en met 7 juli bij het kasteel in Beauvoorde iets voor jou. “Beauvoorde willen we uitspelen als cultureel baken in de noordelijke Westhoek”, zegt site-ontwikkelaar Stijn Jodts ambitieus. Je kan onder andere een bezoekje brengen aan het... Poëziebordeel.

“Dit Veurnse dorp verdient meer culturele uitstraling”, vindt Jodts. “Er zijn al veel initiatieven geweest, maar de mensen erachter worden ouder en een wissel van macht de laat op zich wachten. Met de eerste editie van het letterenfestival willen we Beauvoorde zijn literaire DNA teruggeven. Het is een initiatief van Herita en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, kortweg KANTL.” Het kasteel kwam immers ooit in handen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, die onder andere schrijvers naar Beauvoorde kon halen.

Schrijversresidentie

Het letterenfestival start op 3 juli vanaf 14.30 uur met KANTeLing. Verscheidene sprekers nemen het woord. Informatie over de evolutie van het geletterde engagement, poëzie, proza, theater en muziek maken het tot een gevarieerde namiddag. Die dag gaat ook de schrijversresidentie open bij het Kasteel Beauvoorde. Ongetwijfeld vinden literaire talenten daar inspiratie. 

3 Het kasteel van Beauvoorde wordt de komende jaren gerestaureerd.
GUS Het kasteel van Beauvoorde wordt de komende jaren gerestaureerd.

Donderdag 4 juli doet het kasteel vanaf 14.30 uur dienst als BoekenBurcht. Jeugdauteurs zoals Koen D’Haene, Dirk Nielandt en Stijn Moekaars komen langs. Bodypainters zetten literaire tattoos en beschilderen je met een streepje poëzie. 

3 Nicolas Leus van KANTL en Stijn Jodts presenteren de eerste editie van het letterenfestival.
Herita Nicolas Leus van KANTL en Stijn Jodts presenteren de eerste editie van het letterenfestival.

Dichters van lichte zeden

Het kasteel vormt op vrijdag 5 juli vanaf 17 uur een heel ander decor, namelijk dat van een Poëziebordeel. Dat plaatst dichters, of beter gezegd hun stoute alter ego’s, in het weelderige interieur van een fin-de-sièclebordeel. In privélezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen - woorden in dit geval - bloot. Dat gebeurt in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues, terwijl dansers en muzikanten de wachtende klanten vermaken. Kortom: poëzie, gedrenkt in een wellustige avond.

Kleinkunstliefhebbers kunnen op 6 juli in de namiddag naar de optredens van Jonas Winterland en Folgazan. Een boekenmarkt en – ruilbeurs sluiten het letterenfestival zondag 7 juli af.” 

Tickets voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.wicket.be/kasteel-beauvoorde. Info: www.kasteelbeauvoorde.be.

Opknapbeurt voor kasteel

De eerstkomende vijf jaar zijn er in het Kasteel Beauvoorde ook werken gepland met de steun van de Vlaamse overheid. Het hoge vochtgehalte in de kasteelmuren wordt gemeten en aangepakt. De daken en regenwaterafvoeren krijgen een grondige opknapbeurt. Andere werken die op het programma staan, zijn de herstelling van het metselwerk, de restauratie van het houten dakgebinte en schrijnwerk en van de cultuurgoederen in het kasteel zelf. Vervolgens komt het kasteelpark aan de beurt. Dat kan toegankelijker.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer