2 Het Facebookaccount waarmee oplichtster Marina C. haar slachtoffers contacteerde. Het account droeg eerder nog de naam 'Marie Nie' en 'Mariena en Hannes’. Intussen heeft ze de account verwijderd.
Facebook Het Facebookaccount waarmee oplichtster Marina C. haar slachtoffers contacteerde. Het account droeg eerder nog de naam 'Marie Nie' en 'Mariena en Hannes’. Intussen heeft ze de account verwijderd.

Oplichtster (36) uit Bulskamp aangehouden: tientallen slachtoffers via Facebook Messenger en tienduizenden euro’s buit

Een vrouw uit Bulskamp bij Veurne is vrijdagavond aangehouden door de onderzoeksrechter na tientallen feiten van oplichting via het internet. Marina C. (36) deed zich voor als verkoopster bij telecombedrijf Orange en bood scherp afgeprijsde smartphones, tablets en laptops aan. Die werden nooit afgeleverd, maar ze streek wel tienduizenden euro’s op. “Familie, vrienden en ik zijn samen voor 25.000 euro opgelicht”, reageert Britney Debruyne (19) uit Nieuwpoort.

Marina C. maakte tientallen slachtoffers via Facebook Messenger. “Ze vertelde dat ze voor Orange werkte. Alle producten die we verlangden, konden we via haar kopen aan zestig procent van de normale prijs. Via kennissen, die zich achteraf gezien ook lieten oplichten, kwamen we in contact”, getuigt Britney Debruyne uit Nieuwpoort. Ook haar vader, enkele familieleden en vrienden zijn de dupe. “We waren eerst argwanend, maar informeerden ons bij gemeenschappelijke vrienden uit Bulskamp. De vrouw was goed gekend op de voetbalploeg waar haar zoontje speelt en zelfs in de ouderraad van de school. Ze slaagde er bovendien in om alles oprecht te laten lijken”, gaat Britney verder. 

Onbestaande collega

De grote bestelling dateert van begin maart, maar kwam nooit aan. “De vrouw sprak telkens over nieuwe leveringsdata, problemen met de verzending of moeilijkheden met de licenties. Andere keren refereerde ze naar haar - onbestaande - collega Lies Haelewyck van Orange. Dinsdag zou onze bestelling eindelijk geleverd worden, zei ze. Dat was opnieuw niet het geval, dus zijn we het politiekantoor in Veurne gestapt. Daar hoorden we dat er nog twintig slachtoffers aangifte hadden gedaan”, gaat Britney verder. Ook bij de politie Westkust kwamen verscheidene aangiftes voor oplichting binnen, werd bevestigd. De vrouw zat op Facebook onder de naam Mariena Hannes, later Marie Nie en daarna Rienie Ma. Ze richtte haar pijlen vooral op inwoners van Veurne en buurgemeenten.

2 Een gedupeerde waarschuwt voor de oplichtster op Facebook.
Facebook Een gedupeerde waarschuwt voor de oplichtster op Facebook.

De politie nodigde Marina C. uit voor verhoor. De vrouw bleef halsstarrig verklaren dat er effectief problemen waren met de verzending en licenties, maar viel snel door de mand. De verkochte producten waarvan sprake zijn onbestaande. De vrouw werd donderdagmorgen gearresteerd. Intussen had ze wel haar Facebookpagina verwijderd. Na nieuwe ondervragingen werd ze vrijdagavond voor de onderzoeksrechter geleid. “De vrouw geeft zich uit voor personeelslid van Orange, maar is dat allerminst. De onderzoeksrechter heeft haar aangehouden op verdenking van oplichting, ten aanzien van meerdere slachtoffers. Het aantal gedupeerden is momenteel nog onduidelijk”, reageert woordvoerster Patty T’Jonck van het Veurnse parket. Ze moet volgende dinsdag voor de raadkamer komen.

Niet aan proefstuk toe

Marina C. zou tienduizenden euro’s hebben verzilverd met de oplichting, al moet het concrete vermogensvoordeel nog onderzocht worden. De oplichtster zou overigens niet aan haar proefstuk toe zijn geweest. Op 2dehands.be dook in 2017 haar naam op in de waarderingen bij de valse accounts Lieve Desimpel en Nette Segers. Nagenoeg alle kopers reageerden dat de verzending nooit aankwam en de vrouw niets meer liet weten na betaling. Anderen reageerden dat het om Marina C. uit Veurne ging en er beter geen zaken mee wordt gedaan. Enkel Lieve Desimpel was lovend in de commentaren over Nette Segers, en Nette Segers erg tevreden over Lieve Desimpel. Of de vrouw ooit al veroordeeld werd voor oplichting, is voorlopig niet duidelijk. Al zal ze nu niet meer uit de klauwen van het gerecht geraken. 

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Diane Van den Broeck

    Als het te mooi is om waar te zijn

  • dirk derouck

    De mensen zullen het nooit leren, steeds zijn er nog die zich daaraan laten vangen !!!!

Lees meer