2 Het stadsbestuur probeerde via een forum een diverse groep geïnteresseerden samen te krijgen die aan een Dementievriendelijk Poperinge willen werken.
Seniorenzorg Poperinge Het stadsbestuur probeerde via een forum een diverse groep geïnteresseerden samen te krijgen die aan een Dementievriendelijk Poperinge willen werken.

Poperinge wil dementievriendelijke gemeente worden

Poperinge wil een dementievriendelijke gemeente worden. Om dat te bereiken is gestart met het forum ‘Dementievriendelijk Poperinge, van vragenlijst tot acties’.

In het najaar van 2018 werd via een enquête aan de inwoners gevraagd hoe dementievriendelijk ze hun stad ervaren. “Uit de resultaten van de enquête blijkt dat men vooral stoot op dagelijkse problemen zoals ledigen van de brievenbus, het optrekken van de rolluiken, boterhammen klaarzetten, maaltijdtoezicht, oppas op zondag.... Daarnaast geven ook mantelzorgers aan dat ze meer steun kunnen gebruiken”, zegt schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen).

“Poperinge zal de komende jaren een zeer grote ‘grijze druk’ kennen. Op vandaag is 22% van de inwoners 65+, naar het einde van deze legislatuur zal dit stijgen naar 27%. Bovendien weten we dat er op vandaag reeds 478 Poperingenaars zijn die de diagnose van dementie kregen. Met dit stadsbestuur willen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan in onze stad”, zegt Vanderhaeghe.

Tijdens het forum overliepen de stadsdiensten de antwoorden op de enquête en gingen de aanwezigen via een brainstorm samen aan de slag. “Er was niet enkel de voorstelling van de resultaten maar ook de dappere getuigenis van Yvonne, een inwoonster van onze stad wiens man jong dementie heeft”, vertelt Vanderhaeghe.

Poperingenaar Yvonne sprak over haar man die aan jongdementie leidt. “Mijn kinderen en ik ondervonden dat er iets aan de hand was. Hij was toen 58 jaar. Mijn man was afwezig als we aan het praten waren, vergeetachtig, stil.. Zijn karakter veranderde en logisch denken en redeneren ging niet goed en ook sommige handelingen lukte niet meer. Eerst dachten we dat het de drukte van het werk was, een beetje, depressief… Bij een ruggenmergpunctie ongeveer 5 jaar geleden werd de ziekte van Alzheimer vastgesteld, de meest voorkomende vorm van dementie. Over jongdementie hadden we nog nooit gehoord”, vertelde Yvonne.

De artsen lieten het gezin weten dat ze hun leven zouden moeten aanpassen. Halsoverkop moesten Yvonne en haar man hun zelfstandige activiteit uitverkopen en verhuizen. Het werd een zoektocht naar informatie. Samen met de kinderen ging Yvonne een opleiding volgen in Roeselare. “Je wil de ziekte beter leren kennen en je wil weten wat je te wachten staat. Al die informatie komt heel hard aan. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar vergeten. Fysisch is het een hele aftakeling, maar het ergste is eigenlijk het mentale. Onze kinderen zijn hun papa kwijt. Hij is er nog, maar hij is een andere persoon geworden. De kleinkinderen hebben hem nooit gekend zoals hij werkelijk was. Ze zijn opgegroeid met die ziekte en werden van in het begin ermee geconfronteerd. Ze zien hem doodgraag en kunnen er goed mee omgaan. Ze knuffelen hem en een tijdje geleden zag je nog de fonkel in zijn ogen, maar dat is ondertussen ook verdwenen en dat doet pijn.”

2 Het stadsbestuur probeerde via een forum een diverse groep geïnteresseerden samen te krijgen die aan een Dementievriendelijk Poperinge willen werken.
Seniorenzorg Poperinge Het stadsbestuur probeerde via een forum een diverse groep geïnteresseerden samen te krijgen die aan een Dementievriendelijk Poperinge willen werken.

Een werkgroep van professionelen en mensen die met de problematiek te maken kregen, zullen kijken hoe Poperinge een dementievriendelijke gemeente kan worden. Om dit te bereiken zijn er volgens Vanderhaeghe heel wat meer mensen nodig. “Of je nu persoonlijk geconfronteerd wordt met de problematiek of er op professioneel vlak mee te maken hebt, of je nu in het verenigingsleven zit, voor een klas staat of handelaar bent. We willen dat onze samenleving een dementievriendelijke kijk krijgt en zorgverleners kunnen dit niet alleen.”

Wie niet naar het Forum kon komen, maar wel interesse heeft in de werkgroep, kan uiteraard nog contact opnemen met de dienst Seniorenzorg. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer