in Nieuwkerke is archeologisch onderzoek begonnen op de plek waar er een nieuwe weg naar het bedrijf Clarebout komt.
Henk Deleu in Nieuwkerke is archeologisch onderzoek begonnen op de plek waar er een nieuwe weg naar het bedrijf Clarebout komt.

Resten van Romeinse villa gevonden in Nieuwkerke

In Nieuwkerke zijn archeologische werken begonnen. Dat gebeurt op de plaats waar een nieuwe weg komt naar Clarebout. Voorbereidende onderzoek toont aan  dat er resten van een stenen Romeinse villa in de grond zitten. 

“Een dergelijke villa is uniek voor onze regio, waardoor op het terrein nu archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd”, aldus schepen Wieland De Meyer (gemeentebelangen).

Tijdens het voorgaande onderzoek werden onder meer paalsporen uit de late ijzertijd of de Romeinse periode aangetroffen. Daarnaast werd Romeinse steenbouw aangetroffen met een haard of een oven.

“De opgraving zal zo’n anderhalve maand duren. Ondertussen worden ook al de voorbereidende grondwerken uitgevoerd, waardoor zo weinig mogelijk tijd verloren gaat voor het aanleggen van de nieuwe weg. Als de archeologen van het terrein zijn vertrokken, wordt meteen verder gewerkt aan de aanleg van de nieuwe weg.” In de komende weken wordt normaal een bezoekmoment georganiseerd voor geïnteresseerde inwoners. “De timing hangt af van de voorgang van de werken. Als we bestuur zijn we in ieder geval tevreden dat de werken aan de nieuwe weg nu definitief zijn begonnen”, aldus nog Wieland De Meyer.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer