Coatex is onderdeel van de groep Sioen.
Google Street View Coatex is onderdeel van de groep Sioen.

Textielbedrijf krijgt boete nadat arbeider met hand in machine belandde

Het technisch textielbedrijf Coatex in Poperinge heeft in de Brugse rechtbank 24.000 euro boete, waarvan 4.800 effectief, gekregen voor een arbeidsongeval. Een uitzendkracht brak twee jaar geleden zijn arm. De algemeen directeur van Coatex werd vrijgesproken.

Op 4 mei 2017 was een 27-jarige interimarbeider uit Tourcoing aan de slag bij de overwikkelmachine toen het misliep. Het was nog maar zijn tweede werkdag bij Coatex, dat op industrieterrein Sappenleen ligt. “Met de machine wordt folie van een grotere naar een kleinere rol gewikkeld”, vertelde de arbeidsauditeur in de Brugse rechtbank. “Het slachtoffer moest wachten tot de rol groot genoeg was, maar zag plots een plooi in de folie. Hij wilde de rol rechttrekken, maar kwam met zijn linkerhand vast te zitten.” Collega’s konden de machine stopzetten en de jongeman bevrijden. 

Het slachtoffer brak zijn linkerarm op vier plaatsen en werd overgebracht naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Hij stelde zich burgerlijke partij en kreeg woensdagmorgen een voorlopige schadevergoeding van een euro toegekend. Een deskundige moet zijn precieze nadeel nog begroten. Coatex heeft ondertussen inspanningen gedaan om de veiligheid rond de machine te vergroten en kreeg daarom een flink stuk van de boete met uitstel opgelegd. Algemeen directeur Y.B. (51) stond ook terecht, maar werd vrijgesproken. Volgens de rechter beging hij de fouten op de werkvloer niet bewust, waardoor alleen het bedrijf kon veroordeeld worden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer