2 Thibault Schamp ontwaakte uit zijn coma, hier op de foto met vriendin Kiana.
JHM Thibault Schamp ontwaakte uit zijn coma, hier op de foto met vriendin Kiana.

Thibault (26) ontwaakt uit coma na zinloos geweld: “Hij herkende ons meteen, dokters spreken van mirakel”

De 26-jarige Thibault Schamp uit Veurne is sinds enkele dagen ontwaakt uit zijn coma. Op Pasen werd hij na het vieren van zijn verjaardag zwaar geslagen en geschopt door twee dertigers. Thibault vocht 2,5 weken voor zijn leven, maar ontwaakte toch uit coma. “Het zag er even erg slecht uit, maar het lijkt allemaal goed te komen”, zegt mama Nicole Verburgh. “Maar de weg naar herstel is nog lang.”

Het waren bange weken voor papa Joost Schamp, mama Nicole Verburgh en vriendin Kiana, met wie Thibault samenwoont. Thibault besloot twee dagen voor zijn 26ste verjaardag nog eens uit te gaan op de Appelmarkt in Veurne. Daar ontstond zondagochtend op Pasen een handgemeen met twee jonge dertigers: G.V. en J.C. Wat er precies gebeurde, wordt nog onderzocht maar de reden voor dat handgemeen zou héél banaal geweest zijn: enkel het aanstoten van een schouder was genoeg voor de zware klappen die Thibault incasseerde. Hij kreeg daarbij ook wellicht een trap op het hoofd en belandde die dag in een diepe coma. Daaruit is hij intussen ontwaakt. Tot grote opluchting van zijn familie.

Graatmager

“De opluchting op dit moment is zeker enorm”, vertelt mama Nicole. “En zeker toen we Thibault voor het eerst in de ogen konden kijken. Hij herkende ons meteen! Dat is echt een last die van je schouders valt. Maar het blijft wel confronterend om hem daar zo hulpeloos te zien liggen. Normaal is Thibault vrij gespierd en atletisch, nu is hij echt graatmager. Hij heeft zeker al hard afgezien. De verwondingen aan zijn hoofd zijn ook erg duidelijk, zeker waar ze een stuk van de schedel moesten afnemen om de druk in zijn hersenen te laten afnemen. Maar dat zijn wel zaken die voorbij gaan. Voor het overige blijft het wat afwachten. De prognoses van de dokters waren tijdens zijn coma erg slecht omdat hij er maar niet uit raakte. Nu zijn die wel een stuk beter. Ze spreken toch van een mirakel dat hij op dit moment al zo ver staat. Hij herinnert zich uiteraard wel niets van de feiten. Op dit moment stelt hij het dus relatief goed, maar de weg naar herstel en revalidatie blijft wel nog lang.”

De prognoses van de dokters waren tijdens zijn coma erg slecht omdat hij er maar niet uit raakte. Nu zijn die wel een stuk beter. Ze spreken toch van een mirakel dat hij er op dit moment al zo ver staat

Mama Nicole

Ook verdachten blij

Het nieuws dat Thibault uit zijn coma is ontwaakt, bereikte ook verdachten G.V. en J.C., die nog in de cel zitten. Zij reageerden ook opgelucht. “Voor mijn cliënt was het een zucht van opluchting dat die jongen erdoor is gekomen”, zegt advocaat Jelle Dejaegher, die G.V. bijstaat. J.C. wordt ervan verdacht de zware trap te hebben gegeven. “Als het gepast zou zijn en op het juiste moment, zou hij in een brief ook zijn excuses willen aanbieden bij de familie. Want die man is absoluut geen geweldenaar.” Volgende week vrijdag verschijnen de twee opnieuw voor de raadkamer.

2 De feiten gebeurden aan de Appelmarkt in Veurne.
Google Maps De feiten gebeurden aan de Appelmarkt in Veurne.

24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ingrid Charlier

    Hopelijk komt alles goed en die advocaat zou beter zijn mond houden : “geen geweldenaar en hij is opgelucht “ laat me niet lachen.

  • Remus Bogaert

    Iemand die een schop op het hoofd geeft geen geweldenaar noemen heeft geen moraliteit. Die beweegt zich niet in deze wereld.

Lees meer