Bij Clarebout Potatoes wil uitbreiden in Frameries, maar stoot op verzet van omwonenden.
Eric Flamand Bij Clarebout Potatoes wil uitbreiden in Frameries, maar stoot op verzet van omwonenden.

Uitbreiding Clarebout Potatoes plots onzeker

Het aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes, dat in Frameries in Henegouwen een nieuwe productievestiging wil bouwen, heeft geen voorkooprecht meer voor die site. Dat heeft de intercommunale IDEA beslist. Dit betekent dat ook andere geïnteresseerde kopers zich kunnen melden.

De raad van bestuur van de Intercommunale de Développement Economique et d’Aménagement du coeur du Hainuat (IDEA) beschouwt de site van Frameries ongeschikt voor de ontwikkeling van het project van Clarebout. Met het project is nochtans een investering van driehonderd miljoen euro gemoeid en de site zou driehonderd extra jobs opleveren. Het project stuit echter op protest bij omwonenden.

Clarebout was woensdag nog niet op de hoogte van de beslissing van de intercommunale. “We hebben de officiële tekst nog niet gekregen. We zullen die met onze juristen grondig nalezen en bekijken welke acties we mogelijk gaan ondernemen”, zegt een woordvoerder. 

Het was de intercommunale die het terrein voor Clarebout aangewezen had en sinds januari is een haalbaarheidsstudie aan de gang. “We hopen dat die studie klaar zal zijn tegen de zomer en dat dan alle objectieve feiten aan iedereen voorgelegd kunnen worden”, zegt Clarebout.

IDEA bestudeert ondertussen alternatieve sites voor Clarebout. Volgens het bedrijf is die oefening al enkele maanden bezig en bleek geen enkel van die terreinen te voldoen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief. Er worden aardappelen opgeslagen en voorbewerkt. Het bedrijf wil er nu een vestiging bouwen waar onder andere diepvriesfrieten zouden worden geproduceerd.

Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke, bij Heuvelland, en in Warneton in Henegouwen. Het bedrijf stelt meer dan 1.500 mensen tewerk.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lieve Geyter

    Ongeschikt omdat de buurtbewoners het niet willen, Clarebout wilt zijn bedrijf uitbreiden en zorgt voor 300 tot 500 jobs als deze magazijn open gaat! Of willen ze daar niet aan het werk in Henegouwen!

Lees meer