Op de cover van het boek prijken twee 'vergeten soldaten'.
RV Op de cover van het boek prijken twee 'vergeten soldaten'.

Vergeten soldaten van WO I

Bij EPO Uitgeverij verschijnt op 23 mei het boek ‘De vergeten soldaten van de Eerste Wereldoorlog’ van Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van het IFFM. 

Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog miljoenen soldaten streden aan het front bij Ieper is geweten. Veel minder bekend is dat er daar honderdduizenden uit de kolonies bijzaten. Liefst 140.000 kwamen uit China en evenzoveel uit India. Het boek van Dominiek Dendooven vertelt het verhaal van deze vergeten soldaten. Het westelijke front was een contactzone waar Europeanen en niet-Europeanen - dikwijls voor het eerst - massaal met elkaar in contact kwamen. Het was een multiculturele samenleving avant-la-lettre.

Die contacten hadden een blijvende invloed op de Aziatische groepen en de samenlevingen waar zij, indien ze het overleefden, naar terugkeerden. Ze zagen waarin ze van Europa konden leren, maar begrepen dat Europa niet op alle gebieden een lichtend voorbeeld was. Auteur Dominiek Dendooven (48) is als wetenschappelijk medewerker en historisch researcher verbonden aan de Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer