VIDEO. Brandweer trekt naar loodsbrand en ontdekt tot grote verbazing professionele wietplantage

In de landelijke Meiboomstraat is zondagmorgen in alle vroegte brand uitgebroken in een vrijstaande loods achter een huis. Groot was de verbazing van de brandweermannen toen ze tijdens het blussen een professioneel uitgebouwde cannabisplantage vonden. De bewoonster van het huis en haar dochter werden opgepakt voor verhoor maar nadien weer vrijgelaten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vuur werd iets voor 4 uur opgemerkt. “Toen we aankwamen, zagen onze mensen meteen dat het om een uitslaande brand ging”, zegt Kristof Louagie, woordvoerder van de brandweerzone Westhoek. “De leidinggevende officier besliste onmiddellijk om extra tankwagens op te roepen om het vuur de baas te kunnen. De brand was vrij snel onder controle, maar de schade is groot. Een groot deel van het dak is vernield en ook binnen heeft de brand lelijk huisgehouden. Drie schapen overleefden het niet. Twee dieren stierven in de loods. Een derde schaap konden we evacueren, maar het dier overleed kort nadien. Omdat er in de loods een voorraad hooi en stro lag opgeslagen, moesten onze mensen nog geruime tijd ter plaatse blijven om alles netjes naar buiten te brengen en zorgvuldig na te blussen om heropflakkering te vermijden.”

200 cannabispotten in professioneel ingerichte plantage

Toen de blussers, eerst gehinderd door de dichte rook, eindelijk wat zicht begonnen te krijgen op de inhoud van de loods, waanden ze zich in de tv-serie ‘Eigen Kweek’. Een deel van de loods bleek immers op professionele wijze ingericht als cannabisplantage. Er stonden om en bij de 200 potten, volgens het parket zonder planten. Onderzoek moet nu duidelijk maken of er eerder al geplant en geoogst werd. Het is ook lang niet zeker dat de bewoners van het huis dat op hetzelfde perceel staat iets met de plantage te maken hebben. In de woning was niemand aanwezig toen de brand uitbrak. De politie belde de bewoonster op, die van haar verblijf aan zee naar Poperinge terugkeerde. De vrouw werd meegenomen voor verhoor, net als haar dochter. Na ondervraging mochten ze weer beschikken. Dat zou er kunnen op wijzen dat moeder en dochter niet op de hoogte waren van wat zich in de oude loods afspeelde.

2 Het was een felle brand die woedde in de alleenstaande loods waar de brandweer uiteindelijk een cannabisplantage aantrof.
Hans Verbeke Het was een felle brand die woedde in de alleenstaande loods waar de brandweer uiteindelijk een cannabisplantage aantrof.

Deskundige zoekt naar brandoorzaak

Het parket geeft voorlopig niet meer informatie over de zaak. Er is wel een deskundige aangesteld om de oorzaak van de brand te achterhalen. De kans is groot dat die rechtstreeks in verband staat met de cannabisplantage. Dergelijke constructies vragen immers een grote afname van elektriciteit en dus ook een goeie technische installatie. Mogelijk heeft een defect aan die installatie de brand veroorzaakt.

2 Het was een felle brand die woedde in de alleenstaande loods waar de brandweer uiteindelijk een cannabisplantage aantrof.
Hans Verbeke Het was een felle brand die woedde in de alleenstaande loods waar de brandweer uiteindelijk een cannabisplantage aantrof.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Vriends

    Legaliseren is de enige oplossing maar hier begrijpen ze dat niet .

  • oswald billiet

    De hoeveelste illegale cannabisplantage is dit al? En hoevele zijn er nog niet ontdekt? En nog steeds blijft de overheid doof voor de legalisering van iets dat nimmer meer tegen te houden is. De staat verliest honderden miljoenen die naar de dealers gaan. Cannabis is het roken aan het vervangen dat weggehoond werd. De zgz. specialisten ter afrading vergissen zich voortdurend.

Lees meer