VIDEO. Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster

De school Immaculata in Ieper start na de vakantie met een eerste graad voeding en horeca. Daarbij hoort het nieuwe pop-uprestaurant ‘Clara’s Klooster’ in de voormalige kloostergebouwen bij de school. “Het is een didactisch restaurant waar een hele brok geschiedenis aan vasthangt.”

Jongeren die in Ieper voor kok willen studeren, konden dat tot nu pas vanaf de tweede graad. Volgend schooljaar komt daar verandering in. “De richting restaurant-keuken begon bij ons inderdaad pas in de tweede graad. Leerlingen moesten dus in de eerste twee jaar iets anders doen voor ze konden kiezen om voeding te studeren”, zegt directeur Jan Vannobel. “We bouwen de richting voeding-horeca nu verder uit en dat doen we zowel in de A-stroom als in de B-stroom. Voor de A-stroom zal het accent liggen op wetenschappen, terwijl het voor de B-stroom echt over voeding gaat. Het is de bedoeling dat het jongeren hier in Ieper een volwaardige voedingsopleiding kunnen volgen en daarvoor niet meer naar Kortrijk of Brugge moeten.”

3 Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster
Henk Deleu Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster

Zusters al vijf jaar weg

De school was al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie voor het didactisch restaurant, dat veel te klein is. “Er werden in het verleden al verschillende keren plannen gemaakt, maar die voldeden nooit. Nu kregen we de kans om in de oude kloostergebouwen een keuken en een nieuw didactisch restaurant op te trekken. De panden staan leeg, de zusters zijn er vijf jaar geleden vertrokken.”

Modules

“Het is een plek met een geschiedenis en we willen die zoveel mogelijk respecteren”, zegt Lut Rooryck, technisch adviseur-coördinator van de school. “Zo blijven bepaalde elementen gewoon bestaan. Alles wordt geïntegreerd, wat geen gemakkelijke opdracht was.” Bovendien is alles tijdelijk. “Binnen vijf jaar verhuizen we naar de nieuwe campus aan het VTI”, aldus de directeur. “De nieuwe keuken wordt daarom in modules ingericht die we mee kunnen verhuizen. Daarna kan het klooster een andere bestemming krijgen.”

3 Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster
Henk Deleu Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster

Het didactisch restaurant luistert naar de naam Clara’s Klooster. Die naam is niet toevallig gekozen. “Er hangt een flinke brok geschiedenis aan vast”, zegt geschiedenislerares Miriam Vandenberghe. “In 1752 werd op initiatief van Clara van Zuytpeene Lamotte een school opgericht in Ieper. Het was geen traditionele school, maar een nieuw, particulier en inspirerend initiatief met als bedoeling alle Ieperse meisjes scholing en toekomst te bieden. Clara startte als geestelijke dochter alleen, maar ze kreeg al vlug navolging en de school groeide. De oorspronkelijke stichting werd later de Mariaschool met als beschermheilige Maria Onbevlekte Moeder Gods, Immaculata. De oorspronkelijke geestelijke dochters werden zusters. Ze bleven steeds hun oorspronkelijke doel voor ogen houden: onderwijs voor allen.”

3 Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster
Henk Deleu Nieuwe didactisch restaurant eert geschiedenis van school en klooster

Geschiedenis

Het huidige kloostergebouw langs de Rijselstraat 83 werd door de zusters betrokken rond 1875. Nadat ze waren verdreven uit hun vorige gebouwen tijdens de schoolstrijd, vonden ze er met behulp van enkele Ieperse families een nieuw onderkomen. Ze richtten kloostergebouwen in langs de straat en daarachter drie lange zalen met boven- en benedenverdieping voor de leerlingen. Door zijn gunstige ligging, dicht bij de Sint-Pieterskerk, doorstond het gebouw gedeeltelijk de beschietingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het pand werd van eind 1917 tot april 1918 gebruikt als Little Talbot House, een dochterhuis van de Poperinge Every Man’s club. Na de oorlog kwamen de zusters terug om de school opnieuw op te bouwen. 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • greta huyghe

    jammer dat ik nooit geen geluid krijg bij het kijken van video gesprekken op jullie krant

Lees meer