4 Dochter Inge legde een pakkende getuignis af over haar vader.
Marc Aerts Dochter Inge legde een pakkende getuignis af over haar vader.

"Vaarwel, schepen van het volk"

PUTTE NEEMT MASSAAL AFSCHEID VAN ANDRÉ UYTTERHOEVEN (71)

Putte heeft zondag massaal afscheid genomen van André Uytterhoeven, de "schepen van en voor het volk" die op 23 november overleed. Dat tijdens een door hemzelf geregisseerde plechtigheid in Klein Boom, de zaal die hij zelf mee realiseerde. "Wat blijven we verweesd achter, samen met heel Putte... jouw Putte."

Met André Uytterhoeven verliest Putte zijn derde populairste politicus, afgaand op het aantal voorkeurstemmen van 2012. Geen stoeltje in gemeenschapscentrum Klein Boom bleef gisterenvoormiddag dan ook onbezet tijdens de uitvaartplechtigheid die hij zelf mee had voorbereid.


Sprekers schetsten zijn leven, van duiven- en wiplokaal 't Kelderke van zijn ouders over zijn huwelijk met Lisette en de politiek tot zijn dood. Over de innige band met zijn kleinkinderen, over de passie voor de duiven en KV Mechelen, over het wielrennen en de koersen die hij als voorzitter van de Putse Sprinters organiseerde. De geelrode sjaal en de tekeningen lagen niet zomaar aan de urne. Over hoe André nieuwe vriendin Mariake letterlijk tegen het lijf liep, over hoe hij dezelfde zeldzame beenmergziekte had gedragen waaraan zijn vader twintig jaar eerder overleed. "Hoop, moed en doorzettingsvermogen bleek onze pa eindeloos te bezitten, tegen beter weten in", getuigde zoon Filip. André overleed thuis in hetzelfde bed waar Lisette twaalf jaar eerder ook haar laatste adem uitblies. Dat na het drinken van zijn laatste pint, omringd door mensen waarvan hij hield. Kleindochter Margot speelde bij het begin van de viering op viool een muzikaal eerbetoon aan haar opa, oud-klasgenoot Bobby Prins zong even later 'Een echte vriend'. Kleinzoon en beste vriend Thibaut sprak over de uitzonderlijke band die hij en zijn opa hadden. Hij haalde herinneringen op aan de vele keren dat ze samen naar het voetbal of de cross gingen.


"Ik hoop dat je me vorige zondag zag op het voetbalveld. Die doelpunten waren voor u, hé. Ik zal je heel hard missen en nooit vergeten."

4 Het bidprentje van André Uytterhoeven.
Aerts Het bidprentje van André Uytterhoeven.

Laatste rustplaats

Ook met dochter Inge, die hem het afgelopen jaar verpleegde, had André een heel innige band. "Je vertelde hoe je het allemaal zag de dag dat je er niet meer zou zijn. Ik moest beloftes doen, de ene wat realistischer dan de andere. Over jouw opvolging in de politiek door mij bijvoorbeeld. En over je laatste rustplaats die je heel precies had uitgekozen. Ik neem je samen met ons ma mee naar huis en zal je daar een warm plekje geven. Je was heel bijzonder. Heel gewoon. Gewoon een heel bijzonder man. Mijn papa."

4 Ook kleinzoon Thibaut nam het woord.
Marc Aerts Ook kleinzoon Thibaut nam het woord.

Koppigheid

Ook voor burgemeester en partijgenoot Peter Gysbrechts (Open Vld) was André een bijzonder iemand. Volgens de burgervader was hij een schepen van het volk die de alledaagse problemen en bezorgdheden van de inwoners ter harte nam.


"Je koppigheid sierde je omdat ik wist dat je het voor de mensen deed en hen tevreden wilde stellen. Putte is in diepe rouw. De vlaggen aan het gemeentehuis hingen halfstok, er kwam een rouwregister, de medewerkers reageerden aangeslagen."

4 André met één van zijn kleindochters.
Marc Aerts André met één van zijn kleindochters.

Lees meer