Wegggooide drankverpakkingen aan de rotonde op de N16.
Foto David Legreve Wegggooide drankverpakkingen aan de rotonde op de N16.

Mobiele camera tegen zwerfvuil

BOETE, OPRUIMKOSTEN BETALEN EN VERVOLGING MOGELIJK

De gemeenten Puurs, Bornem en Sint-Amands kopen samen een mobiele camera voor de strijd tegen sluikstorten. "De camera zal reizen tussen plaatsen waar veel afval wordt gedumpt. De investering van 22.000 euro verdient zichzelf terug", zegt de Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel.

"Zwerfvuil en sluikstorten zijn al jarenlang een groot probleem, en het gaat om veel meer dan enkel blikjes langs de kant van de weg, vuilniszakken in en langs grachten, hondenpoep op de stoep... Vaak worden ook grotere zaken gedumpt, die onze gemeentelijke diensten elke keer weer moeten opruimen. Al dat afval verpest niet enkel het uitzicht, maar het schaadt het milieu. Eerdere sensibiliseringscampagnes hadden maar weinig effect. Omdat ook onze buurgemeenten Bornem en Sint-Amands diezelfde hinder ondervinden, kopen we nu met de politiezone Klein-Brabant samen een mobiele camera aan", zegt burgemeester van Puurs Koen Van den Heuvel (CD&V).


"We maakten een lijst van de meest overlastgevoelige plaatsen waar deze camera snel en gemakkelijk kan geplaatst worden. Het toestel zal steeds verdekt worden opgesteld. Zo verhogen we de pakkans en schrikken we meteen af. Deze mobiele camera is een hele investering, maar we merkten al dat die wérkt. Aan het station van Puurs bijvoorbeeld is het aantal fietsdiefstallen spectaculair gedaald na de plaatsing van camera's."

Bewijsmateriaal

De werking van de camera's en het onderzoek van de beelden zijn in handen van politiezone Klein-Brabant. "De camera, goed voor een investering van 22.000 euro, kan ook voor andere zaken gebruikt worden, zoals op evenementen. Maar we kochten hem in de eerste plaats om sluikstorters te vatten", verduidelijkt de secretaris van politiezone Klein-Brabant, Emily Van Landeghem.


"Zonder zo'n camera is het vaak te moeilijk om te bewijzen wié precies verantwoordelijk is, tenzij we heel toevallig bijvoorbeeld een envelop met adres tussen het vuilnis vinden. Een DNA-test is voor sluikstorten te duur. Met een camera hebben we meteen bewijsmateriaal om de dader te identificeren én te vervolgen. Wie gevat wordt, krijgt eerst een GAS-boete en de factuur van de opruimkosten, maar sluikstorters riskeren ook een strafrechtelijke vervolging", vervolgt Van Landeghem.


"Op dit moment zitten we in een testfase: de eerste beugels om de camera op te bevestigen worden op verscheidene locaties geplaatst. We bekijken onder meer welke hoogte en afstand het beste resultaat geven. We starten in Puurs, waar we zo snel mogelijk operationeel willen zijn. We brengen op korte termijn ook locaties in Bornem en Sint-Amands in orde."

Lees meer