2 De leerlingen oefenden deze week al tijdens de lasles.
David Legreve De leerlingen oefenden deze week al tijdens de lasles.

Schoorsteenmonument komt naast kerk

LEERLINGEN LASSEN KUNSTWERK DAT ALLESVERWOESTEND BOMBARDEMENT HERDENKT

Het nieuwe schooljaar is nog maar net van start, en de leerlingen van het Puurse Sint-Jan Berchmansinstituut vliegen er meteen goed in: zij maken tijdens de lasles een schoorsteenmonument voor naast de kerk. "Hiermee herdenken we dat ons dorp 100 jaar geleden volledig werd platgebrand, op de schoorsteen van de oude brouwerij na", zegt Marc Geeroms van werkgroep 'Liezele van de kaart'.

Liezele duikt nu zaterdag 6 september 100 jaar terug in de tijd, om de vernieling van het dorp tijdens WOI te herdenken.


"Tijdens de nacht van 4 op 5 september 1914 gingen maar liefst 209 huizen -meer dan 90 procent van de bebouwing- in de vlammen op. Het waren niet de Duitsers, maar een Belgische commandant die dit bevel gaf. Hij wou vanuit het Fort Liezele een beter zicht hebben op de tegenstander, en liet daarom het hele dorp simpelweg verdwijnen", zegt Geeroms.


"We vertelden dit verhaal de voorbije maanden al aan meer dan 1.000 bezoekers tijdens de zeer gesmaakte tentoonstelling 'Liezele van de kaart', maar we willen ook met onze eigen gemeenschap terugblikken op dat traumatische moment. Daarom organiseren we zaterdag vanaf 17 uur een herdenkingsdag in de sfeer van toen: met kraampjes die boerenkost aanbieden -enkel te verkrijgen met een rantsoenkaart- typische klederdracht, volksdans en muziek, oude foto's en een vuurdecoratie om het geheel af te sluiten."

2 Een beeld van na het bombardement uit 1914. De schoorsteen bleef als een van de weinige bouwwerken overeind.
kos Een beeld van na het bombardement uit 1914. De schoorsteen bleef als een van de weinige bouwwerken overeind.

Brand

Het herdenkingsjaar is hiermee nog niet voorbij: het slot vindt symbolisch plaats op dinsdag 11 november, wapenstilstandsdag. "Dan planten we een herdenkingsboom en onthullen we ons 'schoorsteenmonument'. De schoorsteen van de oude brouwerij van Liezele was immers één van de weinige gebouwen die nog overeind bleven na de brand. De schouw mocht blijven staan als referentiepunt voor het Fort, en is daarom op heel wat oude beelden duidelijk te zien", aldus Geeroms.

Tempo

Het monument wordt er eentje van Puurse makkelij, want de werkgroep klopte aan bij Sjabi campus Schuttershof. "Onze leerlingen van het 5e, 6e en 7e jaar lassen zullen de komende weken het schaalmodel van de schoorsteen maken. De leerkrachten schetsten de eerste plannen al zodat het nodige materiaal kan besteld worden. Daarna moeten we tempo maken want 11 november is niet meer zó veraf", zegt directeur Erik Van De Voorde. "Omdat we willen dat onze jongeren weten wat ze precies maken, krijgen ze ook het verhaal van Liezele te horen. Het is voor hen bovendien een meerwaarde om tijdens de lessen aan iets concreet te kunnen werken, een bijzonder monument dat zij zelf hebben gemaakt."


De tentoonstelling 'Liezele van de kaart' bezoeken kan nog steeds, in de 'Oude Pastorie', Liezeledorp 66 in Liezele (Puurs) van 10 tot 17 uur op 6, 7 en 14 september, 4 en 5 oktober, 1, 8, 9 en 11 november.

Lees meer