Lode Hofmans ruimt samen met zijn medekandidaten de verkiezingsborden op.
Foto De Freine Lode Hofmans ruimt samen met zijn medekandidaten de verkiezingsborden op.

"Ik laat mijn ploeg niet in de steek"

BURGEMEESTER LODE HOFMANS (OPEN VLD) NA 18 JAAR NAAR OPPOSITIE

Na 12 jaar als schepen en 18 als burgemeester van Ranst werd Lode Hofmans (67) met Open Vld naar de oppositie verwezen. "Ik ben geen Patrick Janssens die huilend wegloopt na een nederlaag en wil de partij dus blijven helpen", aldus Hofmans. "Alleen niet langer als boegbeeld."

Lode Hofmans heeft niet zijn beste weekend achter de rug. Zijn Open Vld zakte zondag van 8 naar 5 zetels, Hofmans zelf was niet langer de populairste politicus en hij zal vanaf 1 januari geen burgemeester meer zijn. De sjerp gaat dan naar Johan De Ryck van N-VA.


"Prettig is deze situatie natuurlijk niet. De uitslag van de verkiezingen hakte er bij onze partij stevig in. Voor mezelf zal het vreemd aanvoelen als ik op 1 januari de sjerp moet doorgeven", geeft Lode Hofmans toe. "Maar de uitslag is wat hij is en we kunnen er toch niks meer aan veranderen. Dit moeten we even rustig verwerken."


Een grondige analyse van de nederlaag maakten Hofmans en co nog niet. "Daarvoor is het te vroeg. Wanneer alles wat is bezonken, moeten we ons intern eens buigen over wat er is gebeurd", gaat Hofmans verder. "Ik kreeg tijdens de campagne heel wat schouderklopjes, maar stel vast dat er blijkbaar evenzeer een grote groep mensen was die het tijd vonden voor iets anders. Persoonlijk ging ik er ook op achteruit, voor het eerst in mijn politieke carrière (van 1.520 naar 1.131, red.). Misschien speelt mijn leeftijd wel stilaan in mijn nadeel, misschien waren er andere redenen."


Hoe dan ook: op zijn 'oude dag' maakt Lode Hofmans zich klaar voor een nieuwe ervaring in de politiek, met name oppositie voeren. "Het zou onsportief zijn om na een nederlaag tegen mijn ploeg te zeggen dat ze voortaan hun plan maar moeten trekken. Ik ga niet doen zoals Patrick Janssens zes jaar geleden in Antwerpen. Mij zal je niet huilend zien weglopen. Het is mijn vaste intentie om vanuit de oppositie het beste te geven voor de gemeente en voor de partij."

Andere lijsttrekker

Tegelijk geeft Hofmans aan dat zijn rol als nummer één van Open Vld Ranst er op zit. "Mijn persoonlijke ambities schroef ik terug", vertelt de inwoner van deeldorp Oelegem. "Ik leg mijn lot in de handen van het partijbestuur en ga er zelfs op aandringen dat men iemand anders naar voren schuift als gezicht van deze afdeling. In 2024 ga ik echt geen lijsttrekker meer zijn. Als je het mij vraagt zou Hilde Goris (huidig schepen van Jeugd, red.) die rol perfect kunnen invullen. Hilde heeft de voorbije jaren keihard gewerkt en was onze enige schepen die er zondag op vooruit ging."


Afronden doet Hofmans met een woordje over de nieuwe coalitie tussen N-VA en Groen. "Hoewel ze het ontkennen lijkt het me duidelijk dat die twee een voorakkoord hadden. Ik stel dat vast, zonder rancunes. Proficiat aan de winnaars. Het is nu aan hen om te tonen wat ze kunnen. Met Open Vld zullen we gezond kritisch opvolgen hoe de nieuwe bestuursploeg het er vanaf brengt. Tussen de gemeenteraadszittingen in ga ikzelf voortaan opnieuw wat meer tijd investeren in mijn verzekeringskantoor en in mijn familie", besluit Hofmans.

Lees meer