4 Bassem Chihadeh, de oom van Daniël, eist de sluiting van het asielcentrum in Broechem.
PLE/VTM NIEUWS Bassem Chihadeh, de oom van Daniël, eist de sluiting van het asielcentrum in Broechem.

Oom overleden Daniël (9) eist sluiting asielcentrum Broechem

De bewoners van het asielcentrum in Broechem (Ranst) begrijpen niet waarom Daniël, de 9-jarige Palestijnse jongen, is vermoord. “Hij was altijd vrolijk, maandagavond speelde hij nog met mijn kinderen”, zegt de Afghaanse vader Salarzai. De oom van de jongen eist de sluiting van het asielcentrum.

Afgelopen nacht hebben de bewoners van Blok C in het asielcentrum geen oog dichtgedaan. In een gracht achter die woonblok was uren eerder de 9-jarige Daniël C. teruggevonden. De jongen is volgens het parket in verdachte omstandigheden overleden. Bewoners beweren dat de jongen aan handen en voeten was vastgebonden en dat zijn lichaam was ondergestopt in de gracht. Het Antwerpse parket geeft voorlopig geen verdere toelichting.  Vijf jonge Palestijnen zijn gearresteerd. Het parket voert een onderzoek naar moord. 

Mounir: “Iedereen van Blok C is gisteravond samengekomen in het restaurant. Wij waren bang. Wie kan nu een plezante jongen als Daniël zoiets aandoen? Hij danste altijd, hij maakte ook muziek.” Volgens de bewoners is er in het kamp geen bewaking. Alleen aan de receptie aan de ingang is er veiligheidspersoneel. Bassem Chihadeh, de oom van Daniël, eist de sluiting van het asielcentrum.

Daniël is  samen met zijn 26-jarige moeder Amani ruim vier maanden geleden naar België gekomen. Zij verbleven daarvoor in een vluchtelingenkamp in Libanon. De papa van de jongen zou nog in Libanon zijn.  

Van de familie C. verblijven al meer familieleden in België. Zij kregen hier eerder politiek asiel. 

4 Daniël C. werd gisteren dood aangetroffen in een gracht nabij het asielcentrum in Broechem.
PLE Daniël C. werd gisteren dood aangetroffen in een gracht nabij het asielcentrum in Broechem.

Premier Michel belooft transparant onderzoek

De dood van Daniël raakt uiteraard ook de regering. “Het is erg tragisch, onze gedachten gaan naar de familie en de naasten van het kind”, zegt premier Michel aan VTM NIEUWS. “De regering wil nu een transparant onderzoek waarborgen. We hebben vertrouwen in Justitie om aan het licht te brengen wat er effectief gebeurd is.”

“We zijn bijzonder droef telkens er zich zo’n triest incident voordoet”, reageert Michel. “De minister heeft onmiddellijk en correct gereageerd en aangekondigd dat er een transparant onderzoek komt. We denken aan de moeder van het kind en zijn naasten.”

4 Daniël C. werd gisteren dood aangetroffen in een gracht nabij het asielcentrum in Broechem.
PLE Daniël C. werd gisteren dood aangetroffen in een gracht nabij het asielcentrum in Broechem.
4 Daniël C.
PLE Daniël C.

78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hilde Eykens

    Hoeveel kinderen en jong volwassenen werden er het laatste jaar hier in Belgie al vermoord, ik vind het heel erg voor dat kindje maar het valt wel op dat alleen buitenlanders als echte slachtoffers behandeld worden en de nodige aandacht krijgen, dit is een slag in het gezicht van alle andere slachtoffers in Belgie.hier zou iedereen gelijk moeten zijn.

  • DAVID VAN LAER

    Als het verhaal van de openstaande schuld correct is?Dan is dat in het land van herkomst een gangbare praktijk. Meestal wordt dit opgelost door de kinderen uit te huwelijken (verkopen)aan de schuldeisers of aan rijkere personen. Hier in Europa kunnen zulke praktijken niet meer en zullen schuldeisers andere middelen gaan gebruiken daarbij zal Belgische gerecht nooit geen optie zijn. Uiteindelijk is en blijft het een verwerpelijke daad.

Lees meer