Het beeld van de herdershonden met hun halsbanden lokte in de buurt verontwaardiging uit.
ATV Het beeld van de herdershonden met hun halsbanden lokte in de buurt verontwaardiging uit.

Schapenboer laat honden halsband met stekels dragen als bescherming tegen wolf: “Moet ik mijn schapen laten doodbijten?”

In Ranst is er commotie ontstaan over een schapenboer die zijn herdershonden een halsband met lange, scherpe stekels laat dragen. De boer wil daarmee zijn schapen beschermen tegen de wolf die momenteel in de Kempen rondzwerft. Maar de buurt is niet opgezet met de ingreep. 

De wolf die in de Kempen rondzwerft en de afgelopen week hoogstwaarschijnlijk drie schapen heeft doodgebeten, dwingt schapenboer Theo De Cock tot extreme maatregelen. Om zijn schapen te beschermen, had hij twee van zijn herdershonden een halsband met stekels aangetrokken. Maar dat lokte in de buurt heel wat verontwaardiging uit. De buurtbewoners vrezen dat de honden zichzelf kunnen verwonden aan de stekels en beschouwen de ingreep als dierenmishandeling. Intussen heeft de schapenboer in overleg met de politie bij één van de twee honden de halsband verwijderd.

Drie uur lang lawaai

Theo is naar eigen zeggen de afgelopen jaren al meer dan dertig schapen kwijtgeraakt. Nu er opnieuw een wolf rondzwerft in de Kempen, is de schapenboer dan ook meer dan ooit op zijn hoede. Op regionale tv-zender ATV verklaart hij dat zijn honden vrijdagnacht drie uur lang lawaai hebben gemaakt en hebben zitten bijten naar ‘een beest’. “Het is heel erg aan het worden en het zit bij mij echt heel hoog. Ik wil mijn dieren niet laten afmaken. Moet ik mijn schapen laten doodbijten en de wolf vrij spel geven?”

De schapenboer ontkent dat de halsbanden een vorm van dierenmishandeling zijn. “Ze zijn gemaakt uit inox en wegen 600 gram. Voor zo’n hond mag dat geen hindernis zijn”, meent hij.

Wolfwerende omheining

Volgens Welkom Wolf is er voor schapenhouders een véél betere manier om hun dieren te beschermen: een wolfwerende omheining. “In de praktijk zal zo’n omheining goed functioneren en 98 procent van alle wolvenaanvallen voorkomen als ze 120 centimeter hoog is, als de wolf er niet doorheen kan, én als ze minstens twee stroomdraden bevat: één op 15 centimeter van de grond en één op de bovenkant op 120 centimeter. Op die manier kan de wolf er niet onder en er ook niet over.”

De reportage op ATV:

52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Franky Puystjens

    Ook bij de Kurdische schaapherders in de bergen van Noord-Anatolië is de stekelhalsband marginaal en erg controversieel. Die kàn eventueel beschermen tegen een nek- of keelbeet, maar een solitaire (!) wolf is sowieso slim genoeg om altijd het hazenpad te kiezen tegenover 2 gezonde kangals, ook al hebben die géén stekelhalsband aan. De door emotie ingegeven handelwijze van de herder in Ranst mag dan al begrijpelijk zijn; ze is eigenlijk irrationeel, onnodig en schadelijk voor de honden!

  • wim CLAES

    moet elke schapenboer nu zonnepanelen zetten of mag hij gewoon een generator plaatsen ?netspanning is niet overal aanwezig. en troost u, met zo'n wolvendraad rond uw schaapjes zullen de kindjes het snel afleren om met uw hond of uw schapen te komen spelen.

Lees meer