2 De brandweer aan de woning aan Dorp in Poppel.
Vanderveken De brandweer aan de woning aan Dorp in Poppel.

Bewoner blust zelf brand in slaapkamer: “Afgelaste scholencross is onze redding geweest”

Aan Dorp in Poppel (Ravels) is dinsdagmiddag brand uitgebroken in de slaapkamer van een woning. Bewoner Louis Van de Pol kon de vlammen grotendeels zelf bestrijden met een poederblusser. “Dat de scholencross afgelast werd, is onze redding geweest. Anders waren we gaan kijken en was heel ons huis uitgebrand.”

De brand brak dinsdag rond het middaguur uit. De bewoners zelf merkten het vuur op. “Toen we ’s middags het licht wilden aandoen, merkten we dat er geen elektriciteit was”, vertelt Louis Van de Pol. “We zijn gaan zoeken hoe dat kwam. Op de benedenverdieping zagen we niks vreemd. Maar toen ik op de bovenverdieping aankwam, merkte ik dat één van de slaapkamers in brand stond.”

Zelf geblust

De vlammen hadden al een gat in het plafond van de slaapkamer geslagen en een houten balk stond in brand. Bewoner Louis Van de Pol aarzelde geen seconde en haastte zich naar de wagen om een brandblusser te halen. “In afwachting van de brandweer heb ik de vlammen grotendeels zelf kunnen blussen. Met twee kleine poederblussers uit de auto en een groter blusapparaat van de buren. Zeker met die grote brandblusser gingen de vlammen goed uit”, zegt Louis.

Scholencross

De bewoners prijzen zichzelf gelukkig dat ze thuis waren en zo de brand vrijwel meteen hebben ontdekt. “Normaal zouden we naar de scholencross zijn gaan kijken. Maar die was afgelast door de slechte weersvoorspellingen”, vertelt Louis Van de Pol. “Als de scholencross was doorgegaan, hadden we de vlammen niet opgemerkt en was wellicht heel ons huis uitgebrand. Die afgelaste scholencross is onze redding geweest.”

Kortsluiting

De brandweer vermoedt dat de brand is ontstaan door een kortsluiting aan een lichtarmatuur. De pompiers hebben het laatste smeulende hout geblust en de woning verlucht. “Er is een gat in het plafond en alles ziet vuil (roetschade, red.) boven”, besluiten de bewoners. 

“Gelukkig hebben we nog snel een paar spullen uit de slaapkamer kunnen redden. We hebben alles snel van de muren getrokken zoals een fotocollage met foto’s van onze kleindochter die we drie jaar geleden hebben moeten afgeven. Die fotokader heeft een grote emotionele waarde.”

2 De brandweer haalde de beschadigde houten balken naar buiten.
Jef Van Nooten De brandweer haalde de beschadigde houten balken naar buiten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer