2 Archieffoto: een vuilniswagen van IOK Afvalbeheer haalt huisvuil op aan de Steenweg op Oosthoven in Turnhout
Jef Van Nooten Archieffoto: een vuilniswagen van IOK Afvalbeheer haalt huisvuil op aan de Steenweg op Oosthoven in Turnhout

Kempenaars zijn sorteerkampioen: 50 kilo minder restafval per jaar dan gemiddelde Vlaming

Uitgebreide pmd-zak komt pas in 2021 naar de Kempen

Nergens in België wordt zo goed gesorteerd als in de Kempen. De gemiddelde Kempenaar produceerde vorig jaar 93 kilogram restafval. Dat is ruim 50 kilogram minder dan de gemiddelde Vlaming. Op de uitgebreidere pmd-zak moeten Kempenaars wel wachten tot 2021. 

Onder restafval wordt verstaan huisvuil, grof vuil en pmd-residu, afval dat verkeerdelijk in de pmd-zak wordt gestoken. In 2018 werd in de Kempen 93 kilogram restafval per inwoner geproduceerd: 74 kg huisvuil, 17 kg grof vuil en 1,70 kg PMD-residu. “Hiermee scoren we ruim 50 kilogram per inwoner beter dan de gemiddelde Vlaming”, zegt Katleen Mertens van de intercommunale IOK Afvalbeheer.

73% selectief ingezameld

Dat de Antwerpse Kempen zo goed scoort op vlak van restafval is volgens IOK Afvalbeheer een gevolg van de combinatie van afval voorkomen en een goede sortering. “In de Kempen wordt 73% van het afval selectief ingezameld. Al sinds de jaren 90 zetten de Kempense gemeenten in op een doorgedreven selectieve inzameling. 

De Kempenaren waren bij de eersten in Vlaanderen die een aparte inzameling voor gft kenden, en naast de blauwe pmd-zak werd ook een lichtgroene zak geïntroduceerd voor alle plastic die niet in de blauwe zak thuishoorde” zegt Katleen Mertens. “Op de recyclageparken kon je 25 jaar geleden terecht met 5 afvalsoorten, nu met meer dan 35. Dit materialenbeheer, of de evolutie naar meer recuperatie van grondstoffen en materialen is een absolute noodzaak. De transitie naar een kringloopeconomie of circulaire economie is volop bezig.”

2 Archieffoto: Katleen Mertens, woordvoerster van IOK Afvalbeheer
Legreve Archieffoto: Katleen Mertens, woordvoerster van IOK Afvalbeheer

Om nog beter te kunnen recycleren komt er een uitbreiding van de pmd-zak. Kempenaars krijgen die vernieuwde pmd-zak wel pas vanaf 1 januari 2021, als laatste in Vlaanderen. “Via de blauwe pmd-zak wordt een groot deel van de huishoudelijke verpakkingen ingezameld. Toch zitten er jaarlijks in de huisvuilzak van de Vlaming nog ongeveer 15 kilogram plastics die niet gerecycleerd worden. Een groot deel ervan zijn verpakkingen die mits extra inspanningen toch een tweede leven kunnen krijgen”, besluit Katleen Mertens. 

Laatste

“Daarom besliste de Vlaamse regering midden 2018 voor een uitbreiding van de pmd-zak. Dat betekent dat alle verpakkingen in die zak ingezameld mogen worden. Deze uitbreiding van de pmd-zak wordt in fases ingevoerd. De eerste Vlaamse steden en gemeenten starten vanaf dit voorjaar. In de planning voor deze uitbreiding van de pmd-zak komen de Kempense gemeenten als laatste aan bod. Dit komt door de gefaseerde opstart van nieuwe sorteerinstallaties. In afwachting daarvan blijven de sorteerregels voor pmd ongewijzigd en mogen enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons in de blauwe zak.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fidji Peeters

    Mijn gebuur stookt alles op. Zelfs m’n haag moest eraan geloven :-/!! Ik denk dat er veel mensen zijn die zo het klimaat nog meer om zeep helpen. Het enige dat hij sorteert zijn zijn stinkende, lege kattenblikken.

  • Gustaaf Stoelen

    Zou de dure diftar ophaling ook niet meespelen? Wat die groene zak betreft die is al jaren afgeschaft.

Lees meer