De molenaars legden zondag de eerste steen.
Peter Vanderveken De molenaars legden zondag de eerste steen.

Molenaars willen ambacht in de kijker zetten met nieuwe rosmolen naast windmolen Arbeid Adelt

De molenaars en vrijwilligers van molenkring Arbeidt Adelt hebben zondag met de eerstesteenlegging het startschot gegeven voor de bouw van een rosmolen, vlak naast de gelijknamige windmolen in de Torenstraat in Weelde (Ravels). Met de rosmolen willen de molenaars de identiteit van hun ambacht doorgeven, bijvoorbeeld door te tonen hoe je granen en zaden verwerkt tot olie. De rosmolen, dat een prijskaartje heeft van 96.800 euro, zal volgend jaar in april openen.

De rosmolen - een molen waarbij de aandrijvingskracht wordt geleverd door een paard of ezel - zal worden uitgerust met de kollergang, twee ronde natuurstenen met houten aandrijf- en overbrengingssysteem, die oorspronkelijk afkomstig is uit de watermolen Boeretang van Dessel uit 1379. Ook zal de rosmolen een olieslagbank, waarmee je olie vervaardigt, en een komfoor, om het geplette zaad op te warmen, bevatten. “De kollergang gaan we restaureren en innovatief inwerken in de rosmolen, dat gebouwd zal worden met streekgebonden materialen en met een paard zal aangedreven worden”, zegt Eric Van Leene, een van de molenaars.

“Met het pletten van zaden en granen - bijvoorbeeld noten, haver, gerst en maïs - uit plaatselijk geteelde gewassen tot olie kunnen we via de filosofie van de korte keten landbouw en plaatselijke economie verbinden en brengen we plattelandsbeleving in de huiskamer met eigen streekproducten. We denken aan olie voor huishoudelijk en ambachtelijk gebruik zoals smout, notenolie, bio-brandstof en smeermiddelen.”

Door de bouw van de rosmolen willen de molenaars hun ambacht en hun verbondenheid met de landbouw verder uitstralen. “Zo beschermen en houden we het typisch Kempisch en landbouwhistorisch immaterieel erfgoed in stand. De tradities van het pletten van zaden en granen tonen we aan de bezoekers en ook waarden van het verleden maken we bekend middels de werking van de kollergang, aangedreven door een Belgisch trekpaard, dat dan weer een stukje levend erfgoed is.”

Bedoeling is evenzeer om er een educatieve én toeristische trekpleister van te maken. “Onze molenaars zullen rondleidingen geven en met het educatief scholenpakket ‘Molen je mee’ begeleiden we leerlingen en leerkrachten in de wereld van landbouw, techniek en milieu. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor lagere scholen. De site ligt bovendien aan een fiets-, auto- en wandelroute. Het is een plek waar het gezellig vertoeven is en waar men kan uitrusten en genieten van het platteland.”

De kostprijs voor de rosmolen wordt geraamd op 96.800 euro. Het project krijgt steun van Europa, het Vlaamse gewest, de provincie Antwerpen, de VLM en de gemeente Ravels. De molenkring is ook een crowdfunding opgestart. Wie een gift wil doneren, kan dat doen op het rekeningnummer BE96 7440 7269 3005 met mededeling ‘gift molenkring Arbeidt Adelt’. Als alles goed gaat, zal de rosmolen in april 2020 in gebruik kunnen genomen worden.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • an van den put

    top, ik vind da ambacht terug erin moet komen, en da vind ik heel moeilijk te vinden, en vaak worden mensen op het verkeerde been gezet, in het algemeen

Lees meer