2 De resultaten van Poortje Pik vorig jaar in Rijkevorsel.
Ton Wiggenraad De resultaten van Poortje Pik vorig jaar in Rijkevorsel.

Poortje Pik: springlevend in Rijkevorsel, uitgestorven in Baarle-Hertog en Ravels

Jaarlijkse traditie houdt stand ondanks nultolerantie bij buren

De traditie van ‘Poortje Pik’ mag ook dit jaar gewoon plaatsvinden in Rijkevorsel. De gemeente roept wel op om het ludiek te houden. In Ravels en Baarle-Hertog, waar Poortje Pik vroeger ook altijd werd gevierd, geldt een nultolerantie. De traditie is er een stille dood gestorven.

Poortje Pik is ooit ontstaan om inwoners er op een ludieke manier op te wijzen dat ze geen spullen moesten laten rondslingeren. Losse spullen werden in de loop van de nacht van 30 april op 1 mei meegenomen en op het marktplein verzameld. Daar kon iedereen ze dan ‘s morgens komen ophalen. 

De traditie werd gevierd in Baarle-Hertog, Ravels en Rijkevorsel. Die eerste twee gemeenten hebben sinds enkele jaren een nultolerantie ingevoerd. Ravels nam het gebruik zelfs op in het GAS-reglement. In Rijkevorsel wordt het nog wel toegelaten.

In ere houden

Burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) verklaarde vorig jaar al dat de traditie in ere wordt gehouden. “Maar we doen wel een oproep om het ludiek te houden”, aldus Cuylaerts. “Voorgaande jaren hebben we gemerkt dat er soms iets te ijverig te werk werd gegaan en dat kan niet. Het kan niet de bedoeling zijn dat er schade wordt aangebracht aan eigendommen of aan voorwerpen op het openbaar domein. Er zal verhoogd politietoezicht zijn én we zullen ook onze mobiele camera’s inzetten om te voorkomen dat er spullen worden gestolen.” 

Inwoners die dinsdagnacht iets verdachts opmerken, worden opgeroepen om meteen de politie te verwittigen. “Indien er opzettelijke beschadigingen worden vastgesteld of als de bevelen en richtlijnen van de politie niet worden nageleefd, zal een GAS-boete opgelegd worden.”

Uitgestorven

In Ravels is Poortje Pik al enkele jaren verboden. Ook in Baarle-Hertog is de traditie uitgestorven. “Je hoorde ook grappige verhalen, zoals mensen die van een bankstel af wilden geraken en die daarom opzettelijk op 30 april ‘s avonds het bankstel op straat gingen zetten. Als het dan werd meegenomen, gingen ze het uiteraard ‘s morgens niet ophalen op het plein. De gemeente bracht het naar het containerpark en dan waren ze er ook vanaf (lacht).”

2 Beelden van Poortje Pik meer dan tien jaar geleden in Baarle-Hertog.
Ton Wiggenraad Beelden van Poortje Pik meer dan tien jaar geleden in Baarle-Hertog.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer