3 Vertegenwoordigers van gemeentebestuur en woonzorgcentrum op de plaats waar de nieuwbouw komt.
Ton Wiggenraad Vertegenwoordigers van gemeentebestuur en woonzorgcentrum op de plaats waar de nieuwbouw komt.

Rusthuis van Ravels wordt drastisch uitgebreid: 24 woningen en 36 kamers extra

Nieuw gebouw klaar tegen begin 2023

Het woonzorgcentrum in Ravels gaat drastisch uitbreiden. Over een jaar wordt gestart met de bouw van 24 extra assistentiewoningen en 36 rusthuiskamers. In de nieuwbouw komt ook een cafetaria en een restaurant. “Begin 2023 willen we het nieuwe gebouw in gebruik nemen.”

Om een antwoord te bieden aan de vergrijzing, zal het huidige aanbod van woonzorgcentrum Onze Lieve Vrouw van de Kempen in Ravels sterk worden uitgebreid. Naast 24 assistentiewoningen komen er ook 36 kamers bij in het woonzorgcentrum. “Van de 24 assistentiewoningen worden er 15 gebouwd met twee slaapkamers (65m²) en 9 met één slaapkamer (55m²). Ze hebben allemaal een balkon met zicht op de Grote Baan of de O.L. Vrouwstraat. Verder komen er voldoende ontmoetingsplekken”, verduidelijkt algemeen directeur Bob Van de Putte.

Eigen douche

De 36 nieuwe kamers van het woonzorgcentrum hebben een netto oppervlakte van 28m². “Iedere kamer heeft een eigen douche. Verder zijn ze voldoende ruim om naast het slaapgedeelte een woonhoekje te creëren”, aldus nog Van de Putte. “Twaalf kamers vormen een leefeenheid. Op elke leefeenheid komt één tweepersoonskamer. Naast de individuele kamers plannen we per leefeenheid een aantal gemeenschappelijke ruimtes zoals een eet- en leefruimte met buitenterras en kitchenette, alsook een gemeenschappelijke badkamer en voldoende ruimtes voor het zorgpersoneel.”

3 Een zicht op de assistentiewoningen, de cafetaria en het restaurant.
RV Een zicht op de assistentiewoningen, de cafetaria en het restaurant.

De nieuwbouw komt niet in de plaats van het huidige rusthuiscomplex, maar wordt een extra gebouw bovenop het huidige aanbod van het woonzorgcentrum. “Dat brengt ons totaalaanbod op 53 assistentiewoningen en 125 woonplekken in het woonzorgcentrum.”

De uitbreiding van het woonzorgcentrum is mogelijk door een samenwerking van de gemeenten en de Gasthuiszusters. De gemeente geeft de grond in erfpacht. “Ravels is nu nog een jonge gemeente, maar we weten dat ook Ravels voor een sterk toenemende vergrijzing staat”, benadrukt burgemeester Walter Luyten het belang van de uitbreiding. 

“In Ravels hebben we maar één rusthuis. Deze uitbreiding is dus zeer welkom. Wij geven gemeentegrond in erfpacht en de uitbating zal gebeuren door een organisatie die reeds veel knowhow heeft met betrekking tot ouderenzorg. Dit is dus een win-win situatie. In ruil voor de erfpacht komt er in het complex ook één zaal die de gemeente kan gebruiken als gemeentezaal.”

Start in 2020

De eerste bewoners zullen over vier jaar hun intrek kunnen nemen in de kamers en assistentiewoningen van het nieuwe complex. “De bouwaanvraag werd ingediend en is momenteel in behandeling. In 2019 zal de bouw administratief worden voorbereid, een aannemer worden aangesteld en het terrein bouwrijp worden gemaakt”, besluit Bob Van de Putte. “Het is de bedoeling om begin 2020 van start te gaan met het bouwen. Het bouwproces zal ongeveer drie jaren in beslag nemen, wat betekent dat we het nieuwe gebouw begin 2023 in gebruik kunnen nemen.”

3 De uitzicht van de nieuwbouw aan de noordkant.
RV De uitzicht van de nieuwbouw aan de noordkant.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer