Illustratiebeeld.
Borgerhoff Illustratiebeeld.

Gemeente vraagt processierupsen te melden: “Maar gebruik geen pesticiden of hogedrukreiniger”

Het gemeentebestuur van Mol roept op om elke haard van processierupsen te melden, zowel op privé- als openbaar domein. Een gespecialiseerde firma is alvast sinds deze maand preventief aan het spuiten.

De periode van de eikenprocessierups is weer aangebroken. De haartjes kunnen hevige jeuk veroorzaken. De gemeente hoopt de hinder zoveel mogelijk te beperken. “Begin mei ging een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur – al aan de slag met het preventief spuiten: de inlandse eiken langs gemeentewegen kregen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat”, zegt schepen voor Groen en Milieu Frederik Loy.

Sproeibeurt

Meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen krijgen een preventieve sproeibeurt. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein. “Mensen die op privé-eigendom worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, roepen we op om eventuele haarden niet zelf te bestrijden. Zij nemen best contact op met een private firma”, vervolgt Frederik Loy. “Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Ook wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger doe je beter niet. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie.”

Overzicht

Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur om elke haard van processierupsen – zowel op privé- als openbaar domein – altijd te melden via www.gemeentemol.be/processierupsen.

Lees meer