5 De bank liep grote schade op door de ontploffing.
Peter Vanderveken De bank liep grote schade op door de ontploffing.

Grote schade na plofkraak op Argenta-kantoor in Retie, daders op de vlucht

In de nacht van woensdag op donderdag is een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van Argenta in de Peperstraat in het centrum van Retie. Er is aanzienlijke schade aan het gebouw, maar de daders maakten volgens de bank niets buit. De vier verdachten zijn voorlopig nog spoorloos. Het bankkantoor zal allicht verschillende weken gesloten moeten blijven voor herstellingswerken.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Donderdagochtend rond 3.30 uur hoorden de overburen van het gebouw een luide knal uit het Argenta-kantoor. De buurtbewoners zagen daarna vier mensen wegrijden in een zwarte Audi met Nederlandse nummerplaat. Volgens burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie) gaat het waarschijnlijk om een gestolen wagen.

Het Antwerpse parket bevestigt dat de kraak gepleegd werd door vermoedelijk vier verdachten, die nadien met een wagen zijn gevlucht. Op dit moment zijn ze nog voortvluchtig. Het labo, ontmijningsdienst DOVO en de federale gerechtelijke politie (FGP) hebben ter plaatse de nodige vaststellingen gedaan. Daaruit is alvast gebleken dat de plofkraak omstreeks 3.30 uur is gebeurd door middel van een soort gas. De Peperstraat was een tijdlang afgesloten voor onderzoek, maar werd in de loop van de voormiddag alweer vrijgegeven.

De ontploffing gebeurde aan de geldautomaat buiten, maar ook in het bankgebouw zelf is de schade is groot. De glaspartijen aan de voorgevel zijn zwaar beschadigd en het plafond is grotendeels ingestort. Het kantoor zal allicht verschillende weken gesloten moeten blijven voor herstellingswerken. “We contacteren onze klanten om hen te laten weten dat ze terechtkunnen in ons filiaal in Arendonk”, zegt Argenta-woordvoerster Christine Vermylen. De aanpalende gebouwen liepen geen schade op.

5 De inktpatronen gingen af bij de kraak, waardoor de buit onbruikbaar zal zijn.
Peter Vanderveken De inktpatronen gingen af bij de kraak, waardoor de buit onbruikbaar zal zijn.

Testbiljetten

Een succes lijkt de plofkraak niet te zijn geweest, want de buit zal onbruikbaar zijn. “Ze hebben de geldlade meegenomen, maar die bevatte alleen testbiljetten”, vervolgt Vermylen. “Bovendien zijn er sporen van inkt teruggevonden in het kantoor, wat erop wijst dat de inktpatronen zijn afgegaan bij de kraak.”

Het afgelopen jaar is er in België en Nederland al verschillende keren geprobeerd om geldautomaten leeg te halen. Of er een link is tussen die plofkraken, moet verder onderzoek uitwijzen.

5 De bank liep grote schade op door de ontploffing.
Peter Vanderveken De bank liep grote schade op door de ontploffing.
5 De geldautomaat werd compleet vernield.
Peter Vanderveken De geldautomaat werd compleet vernield.
5 De geldautomaat werd compleet vernield.
Peter Vanderveken De geldautomaat werd compleet vernield.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • freddy milants

    weet de bank dat er alleen testbiljetten in zaten?? Testbiljetten Een succes zou de plofkraak niet zijn geweest. “Ze hebben de geldlade meegenomen, maar die bevatte alleen testbiljetten”, aldus nog Vermylen.

  • Roger Cooks

    Als ze al gepakt worden riskeren ze zeer zware straffen met uitstel.

Lees meer