Het grondplan voor de dinsdagmarkt, met eenrichtingsverkeer en drie in- en uitgangen.
RV Het grondplan voor de dinsdagmarkt, met eenrichtingsverkeer en drie in- en uitgangen.

Markten keren terug met meerdere in- en uitgangen, eenrichtingsverkeer en hygiëneposten

In Geel gaan de markten weer open op dinsdag 26 mei. Logischerwijs zal dat anders dan anders zijn, met onder meer hygiëneposten, eenrichtingsverkeer en drie in- en uitgangen.

De nieuwe voorschriften van de federale overheid beperken het aantal kramen tot vijftig, wat betekent dat er op de dinsdagmarkt — die ongeveer 65 vaste abonnementen telt — met een beurtrol gewerkt zal worden. De zaterdagmarkt telt 43 vaste standhouders, dus die kunnen allemaal hun kraam opstellen. 

Maar beide markten moeten nog bijkomende veiligheidsmaatregelen nemen. “De kramen worden verspreid over de drie pleinen van Markt, Havermarkt en Werft”, klinkt het bij de stad. “Kwestie van zoveel mogelijk ruimte te kunnen creëren. Er wordt voorts gewerkt met drie in- en uitgangen: ter hoogte van de Markt aan de zuidkant, Havermarkt aan de kerk en Werft aan het stadhuis. Die in- en uitgangen zullen ook met grote spandoeken aangegeven staan. Hekken en linten zullen de toegang op andere plaatsen verhinderen. Aan de marktkramen zelf komen ook hekken te staan voor de wachtrijen.”

Handen ontsmetten

Aan elke in- en uitgang wordt voorts ook een hygiënepost ingericht, waar je desinfecterende handgel terugvindt. Net zoals aan elke kraam zal je ook hier affiches terugvinden die de veiligheidsvoorschriften toelichten. 

Voor de dinsdagmarkt ligt het maximum aantal bezoekers op 360, voor de zaterdagmarkt op 285. Bezoekers zullen geteld worden aan de in- en uitgang om dat cijfer niet te overschrijden. Wie de markt bezoekt, zal zich voorts ook aan eenrichtingsverkeer moeten houden. Dat wordt aangegeven via pijlen en hekken. Op sommige plaatsen zal wel een doorsteek gemaakt worden, zodat je een kortere weg kan nemen.

Voorts is het ook handig om weten dat de rijbaan langs de kerk en Havermarkt dinsdag afgesloten zal zijn omdat de marktkramen dan op de rijbaan staan. Er zullen die dag ook gemeenschapswachten aanwezig zijn om bezoekers, op afstand, verder te helpen. Na de dinsdagmarkt volgt een evaluatie en mogelijk ook bijsturingen voor de daaropvolgende markten. 

Lees meer