15 De Gelenaar kan de jongen van de oehoe de hele dag bewonderen vanuit zijn appartement.
Joel Hoylaerts/Photo News De Gelenaar kan de jongen van de oehoe de hele dag bewonderen vanuit zijn appartement.

Oehoe! Grootste uilensoort in Europa bouwt nest met drie kuikens op vensterbank van Jos: “Ze kijken ’s avonds mee televisie”

Een oehoe en haar drie jongen van amper vijf weken oud verblijven op het balkon van een appartement in het Geelse stadscentrum. Opmerkelijk en vooral indrukwekkend. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en laat zich zelden zien, laat staan in het midden van een stad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de bloembak van het appartement van Jos Baart (64) pal in het centrum van Geel woont sinds enkele weken een heuse ‘oehoe-familie’. Sinds eind vorig jaar werd er regelmatig een uil gespot in het stadscentrum, deze vond er niet beter op dan drie kuikens uit te broeden in een bloembak van 1 meter op 2 meter op de bovenste verdieping op de hoek van de Stationsstraat en de Nieuwstraat. De oehoe is de grootste uilensoort die in Europa leeft en heeft al snel een vleugelspanwijdte van bijna twee meter. In België leeft deze vogel vooral in steengroeven en in de Ardennen.

15 In de bloembak van een appartement in Geel wonen sinds kort drie oehoejongen en hun moeder.
Joel Hoylaerts/Photo News In de bloembak van een appartement in Geel wonen sinds kort drie oehoejongen en hun moeder.

Ideale tijdverdrijf

Ondertussen zijn de ‘balkon-oehoejongen’ een vijftal weken oud. Jos heeft er de ganse dag plezier mee en vult zijn dagen met het aanschouwen van de jonge diertjes. “Op paaszaterdag zag ik dat een oehoemoeder haar eieren had uitgebroed in mijn bloembak”, vertelt de Gelenaar. “Als ik opsta, ga ik meteen kijken hoe het met de jongen is. Ondertussen wegen ze alledrie al ongeveer anderhalve kilo. Voor mij is dit het ideale tijdverdrijf tijdens de coronalockdown.”

In de vroege avond vliegt de moeder uit, op jacht. Op het menu van de jongen staan onder meer ratten en duiven

Jos Baart

Het is dan ook een waar spektakel als moeder-oehoe haar 1,80 meter brede vleugels spreidt om vanuit haar ‘balkonnest’ op zoek te gaan naar voedsel voor haar jongen. “Ze slaapt hier de ganse dag op mijn balkon met haar jongen”, gaat Jos verder. “In de vroege avond verdwijnt ze dan, om samen met de vader van de jongen op jacht te gaan. Ze brengt allerlei prooien naar haar kroost. Onder meer ratten en duiven staan op het menu van de kuikens.”

Samen tv-kijken

Natuurpunt kwam al langs om de oehoe’s te ringen zodat ze opgevolgd kunnen worden in hun verdere bestaan. “Nog een tweetal maanden schat ik en dan zullen de drie jongen het nest verlaten en nooit meer terugkeren naar mijn balkon”, weet Jos. “De kans dat ik ze dan zal missen is groot. Ze houden me iedere avond, achter het raam dan wel, gezelschap als ik hier in mijn zetel naar tv kijk. Ik denk dat ze dan mee naar het scherm zitten te kijken met mij omdat er veel beweging en licht te zien is op de televisie, terwijl voor de rest alles donker is.”

15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News
15
Joel Hoylaerts/Photo News

Lees meer