Medewerkers van AWV testen de kwaliteit van het 'groene' asfalt dat als proefvak werd aangelegd in de Kasteelstraat in Retie.
Peter Vanderveken Medewerkers van AWV testen de kwaliteit van het 'groene' asfalt dat als proefvak werd aangelegd in de Kasteelstraat in Retie.

Primeur voor Vlaanderen: Vlaamse overheid test ‘groen’ asfalt uit in Kasteelstraat

De N123 tussen Kasterlee en Retie wordt deels heraangelegd met groen asfalt, waar gerecycleerde materialen in zitten verwerkt. “Zo willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 

Wie zich binnenkort over N123 tussen Kasterlee en Retie verplaatst, zal over ‘groen’ asfalt rijden. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is maandagochtend gestart met de heraanleg van de gewestweg. Zowel  de Retiesebaan, Pontfort als Kasteelstraat worden aangepakt. “De werfzone strekt zich uit over ongeveer 7 kilometer tussen de twee dorpskernen. De oude toplaag van het wegdek wordt afgefreesd en heraangelegd met nieuw asfalt. Daarna worden nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Het vernieuwde wegdek zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid van de weggebruikers verbeteren”, zegt AWV-woordvoerder Jef Schoenmaekers.

Onderzoek

Op drie plaatsen op dat traject van 7 kilometer worden proefvakken aangelegd. Deze bevinden zich in de Kasteelstraat in Retie. “In samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw, red.) leggen we drie proefvakken met verschillende soorten asfalt aan om zo het gebruik van nieuwe asfaltsoorten waarin gerecycleerde materialen zitten, te onderzoeken”, vervolgt Jef Schoenmaekers. “Het doel is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. De Vlaamse overheid wil op die manier ook in de aanleg van wegen duurzamer gaan werken.”

Fases

In de Kasteelstraat in Retie zal over een afstand van drie keer 150 meter het verschil in materiaalgebruik visueel zichtbaar zijn voor de weggebruiker. De proefvakken werden maandag als eerste aangebracht. De komende twee weken wordt de rest van de N123 tussen Kasterlee en Retie heraangelegd. “De werken worden in fases van telkens één dag uitgevoerd om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Per werkdag wordt een gedeelte volledig vernieuwd, te beginnen vanaf Retie tot in Kasterlee”, besluit Schoenmaekers. “De werken starten aan de Kasteelstraat in Retie, ter hoogte van het kruispunt met de R18. Elke dag wordt een stuk van ongeveer één kilometer volledig uitgevoerd, en zo schuiven we op richting Kasterlee. Daar eindigen de werken ter hoogte van het begin van de vrij liggende fietspaden op de Retiesebaan.”

Tijdens de werkuren – van 7 tot 17 uur - is de werkzone afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dan geldt een omleiding tussen Retie en Kasterlee via de E34. Buiten deze uren en tijdens het weekend wordt de weg steeds terug opengesteld voor verkeer. De fietspaden blijven steeds toegankelijk in beide richtingen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer