2 Jos Coenegrachts kweekt al jaren champignons in de mergelgrotten van Riemst.
Mine Dalemans Jos Coenegrachts kweekt al jaren champignons in de mergelgrotten van Riemst.

Grotchampignons uit Riemst van Coenegrachts en Jackers: “Hét duurzame product bij uitstek”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Wie Riemst zegt, zegt hoofdstad van de champignonteelt — bovengronds én ondergronds. Je hebt meer dan één soort, maar het is de kastanjechampignon die het label van streekproduct mag opspelden. Of beter gezegd: dat opspelden mogen kwekers Jos Coenegrachts en Dirk Jackers doen.

De grotten van Riemst werden driehonderd jaar geleden gecreëerd, toen men er mergel won voor de bouw van onder meer kerken. Officieel zijn het dan ook eigenlijk geen grotten, maar mergel- en kalkgroeven. Dat champignons hier bijzonder goed gedijen, dat wisten de Fransen al sinds de achttiende eeuw. Bij ons kwamen we er pas na de Eerste Wereldoorlog achter dat de constant lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid ideaal zijn voor champignonteelt.

“De eerste grotchampignons in ons land werden in Riemst geteeld”, weet Jos Coenegrachts van Coenegrachts CVBA Champignons. “En ons familiebedrijf, dat al veertig jaar champignons teelt en verhandelt, bezit één van de laatste twee actieve ondergrondse kwekerijen in de mergelgrotten van Kanne.”

2 De kastanjechampignons uit Riemst.
Vlam De kastanjechampignons uit Riemst.

Maar wat maakt van de kastanjechampignon dan zo’n bijzonder product? “We plukken met de hand en bewaren de hele voet”, pikt Dirk Jackers in. “Er wordt dus niets afgesneden. Vergelijk het met appels. Die zijn toch ook minder appetijtelijk als er een stuk uit gebeten is? Ze verkleuren immers meteen en verliezen hun frisheid.”

“Kastanjechampignons, en bij uitbreiding grotchampignons, groeien traag”, klinkt het nog. “Dat maakt hen ook vaster. En omdat het in de mergelgrotten het hele jaar door 11,5 graden is en de luchtvochtigheid 96 procent bedraagt, zijn de champignons ook niet seizoensgebonden. Het is dus ook ecologisch gezien een superproduct: je hoeft de groeve niet te verwarmen in de winter, of af te koelen in de zomer. Stel je voor: een product dat volledig door zijn natuurlijke omgeving bepaald wordt. Bestaat er een betere vorm van duurzaam consumeren dan grotchampignons te kopen?”

Omdat het in de mergelgrotten het hele jaar door 11,5 graden is en de luchtvochtigheid 96 procent bedraagt, is het product niet seizoensgebonden. Het is dus ook ecologisch gezien een superproduct

Dirk Jackers

Een ecologisch superproduct dus, maar eentje dat wel in relatieve eenzaamheid gekweekt wordt? “Ach, je zit niet opgesloten in die grot, hé”, knipoogt Jos. “Ik ervaar het eigenlijk best als rustgevend.” En Jos kweekt niet alleen champignons, hij maakt ook zelf substraat, het product waar champignons op groeien. “En dat leveren we ook aan telers van Nederland tot Guatemala of Libanon. Geen land is ons te ver.”

Dirk, die in zijn eentje als streekproduct erkende grotchampignons voor Carrefour kweekt, heeft een ander trucje wanneer hij aan het werk gaat. “Je hebt in die grot natuurlijk geen radio-aansluiting, maar ik neem een usb-stick met mijn favoriete muziek mee!”

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en … geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN-app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer