2 Vrijwilligers van de Werkgroep Vleermuizen van Natuurpunt tellen vleermuizen in de mergelgroeven van Riemst.
Benny Odeur Vrijwilligers van de Werkgroep Vleermuizen van Natuurpunt tellen vleermuizen in de mergelgroeven van Riemst.

Meer vleermuizen geteld in Riemstse mergelgroeven, sinds nachtrust er verzekerd is: zouden ze ook TripAdvisor hebben?

Het gaat goed met de vleermuizen in Limburg. Het aantal dat tijdens de wintermaanden gaat schuilen in de mergelgroeven van Riemst, toch dé mergelgemeente bij uitstek in onze contreien, is gestegen. Dat blijkt uit de tellingen die gedaan zijn door de Werkgroep Vleermuizen van Natuurpunt. Vorig jaar werden in dertien kleine en grote mergelgroeven 4.004 vleermuizen geregistreerd. “Nu hebben we er 4.422 geteld, of een goeie 10 procent meer dan vorig jaar”, laat Ghis Palmans, de coördinator van de Werkgroep Vleermuizen voor de provincie Limburg.

Voor de sterke toename geeft hij meerdere oorzaken. “Wat de doorslag geeft, is dat de Vlaamse overheid extra maatregelen heeft genomen om de schuilplaatsen beter af te schermen voor ongewenste bezoekers”, licht Ghis Palmans toe. “Zo zijn alle groeven met een poort afgesloten. Het ontmoedigt wandelaars, vandalen en avonturiers om de groeven binnen te dringen. Hierdoor worden de vleermuizen veel minder gestoord tijdens hun winterslaap. Bij de toegangen zijn gaten gemaakt waar de beestjes vrij in en uit kunnen vliegen.” Ook de gunstige evolutie in de landbouw verklaart de stijging van het aantal vleermuizen. “Boeren gebruiken minder pesticiden en ze hebben open stallen waardoor méér vleermuizen overleven en vliegen kunnen vangen”, aldus Ghis Palmans.

Zeldzame soorten

De afgelopen weken waren zo’n 40 vrijwilligers druk in de weer om de gangen van de mergelgroeven af te stappen en het aantal vleermuizen, die aan de plafonds hangen en in de spleten vertoeven, nauwgezet te tellen. “In kleine groeven zijn de telgroepjes die uit twee personen bestaan vier uur zoet met hun taak. En voor de grote groeven loopt het op tot meer dan vijf uur.” Nieuwe soorten werden niet ontdekt, wel neemt het aantal vleermuizen van zeldzame soorten toe. “Zo noteerden we 10 jaar geleden hooguit één of twee exemplaren van de vale vleermuis, nu hingen er 14 in de mergelgroeven”, aldus Ghis Palmans. “Eenzelfde vaststelling voor de Bechsteins vleermuizen: van 2 in 2009 naar 15 nu. Een spectaculaire aangroei zien we bij de ingekorfde vleermuizen: we vonden 90 exemplaren 10 jaar geleden en nu 821 (!). Het zijn kolonies die uit de buurt van Voeren en Maastricht komen en gaan schuilen in de groeven”, besluit hij. 

2 Het aantal vleermuizen dat overwintert in de dertien kleine en grote mergelgroeven in Riemst is dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 400 of 10 procent gestegen.
Benny Odeur Het aantal vleermuizen dat overwintert in de dertien kleine en grote mergelgroeven in Riemst is dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 400 of 10 procent gestegen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer