18 Poortje Pik was een succes.
Toon Verheijen Poortje Pik was een succes.

‘Poortje pik’-traditie loopt uit de hand: bewoners iets te enthousiast in Rijkevorsel

Poortje Pik in Rijkevorsel, een traditie in de Kempen waarbij bewoners elkaar alert maken dat ze geen spullen mogen laten rondslingeren, heeft een flinke buit opgeleverd. Toch liep het op sommige plaatsen wat uit de hand. Burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) bevestigt dat enkele deelnemers allicht iets te enthousiast te werk zijn gegaan, maar wil de traditie niet verloren laten gaan.

Het marktplein stond helemaal vol met vuilbakken,  beeldjes, aanhangwagens, verkeersborden, spandoeken, tafels en tientallen fietsen.  Er stond zelfs een Dixie (werftoilet) bij. Bij enkele dingen is wel de vraag of het wel echt los stond en dus meegenomen mocht worden, want het opzet van Poortje Pik is alleen dingen mee te nemen die los staan. “Ik heb ook enkele verkeersborden zien liggen, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het is jammer dat er blijkbaar een paar zure appels zijn geweest die wat te ver zijn gegaan”, aldus de burgemeester.

18
Toon Verheijen

Enkele inwoners getuigen dat er ook brievenbussen uit de grond zijn getrokken en er zou zelfs een ladder ontvreemd zijn. Cuylaerts wil naar eigen zeggen de concrete meldingen bij de politie afwachten, maar bevestigt dat dergelijke feiten niet door de beugel kunnen. “We zullen camerabeelden gebruiken om dat uit te klaren”, zegt Dorien. “Zo kregen we ook melding van een heel tuinstel dat  was meegenomen bij de serviceflatjes. Net als enkele werfdoeken en doeken van Carrefour. Die zaken hangen vast en mag je eigenlijk niet meenemen. Dat is niet leuk meer voor de eigenaars. Maar de politie bevestigt dat het verder eigenlijk een heel rustige nacht is geweest. Ze hebben ook nadrukkelijk gepatrouilleerd.  We denken er absoluut niet aan om de traditie te verbieden. Als je dat zou doen, dan ga je volgens mij een kat- en muisspel creëren tussen de politie en de deelnemers aan Poortje Pik. En dat kan ook helemaal de bedoeling niet zijn.” 

Het leverde in elk geval weer heel wat bekijks op. Om te voorkomen dat er lukraak spullen worden meegenomen, stonden er bewakingscamera’s opgesteld op het plein.

18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen
18
Toon Verheijen

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hanne Koek

    Ik heb jaren gewoond in Rijkevrosel. Ik vond dit keer op keer geestig xD mogen ze zeker ni afschaffen . Bij mijn schoonmoeder zijn kabouters meegenomen. We zagen er de humor wel van in.

  • raf peeters

    Ze moeten van de mensen hun eigendom afblijven,niks te zoeken en zeker niks mee te nemen,vroeg of laat gebeuren er ongelukken.

Lees meer