Ispahan kreeg een cheque van net geen 5.000 euro.
Ton Wiggenraad Ispahan kreeg een cheque van net geen 5.000 euro.

Familieorkest Van Leuven stopt na 50 jaar en geeft opbrengst slotconcert aan vzw die palliatieve patiënten begeleidt

De vzw Ispahan heeft een cheque van bijna 5.000 euro ontvangen van familieorkest Van Leuven & Vrienden Combo. Het orkest nam op zijn 50-jarige jubileum definitief afscheid met een slotconcert. De opbrengst daarvan gaat naar Ispahan, een vzw die palliatieve patiënten begeleidt.

Het was 1969 toen in de schoot van de familie Van Leuven, een echte bakkersfamilie - op het hoogtepunt telden ze maar liefst veertien bakkerijen, nu nog eentje in Halle-Zoersel - een harmonieorkest werd opgericht.  Het orkest versierde zelfs enkele televisieoptredens in het legendarische Echo, zeg maar de Man Bijt Hond van vroeger. Nu vijftig jaar later zwijgen de instrumenten voor goed. 

Mooi afscheid

In februari speelden ze hun slotconcert voor een uitverkochte zaal in ’t Centrum in Rijkevorsel. “Het slotconcert was intensief, ook wat betreft de voorbereiding met het repeteren en zo, maar het is een mooi afscheid geworden”, vertellen de leden van het Van Leuven & Vrienden Combo. “De 400 kaarten waren op een mum van tijd uitverkocht.”

Palliatieve patiënten

Nog voor het optreden werd vastgelegd, hadden de Van Leuvens en hun vrienden besloten om de opbrengst van het concert volledig weg te geven aan een goed doel. De keuze viel uiteindelijk op Ispahan, dat een cheque mochten ontvangen van net geen 5.000 euro. 

“We hebben een jaarlijks budget van 800.000 euro waarvan iets meer dan de helft gesubsidieerd wordt, maar de rest moeten we proberen rond te krijgen met sponsoring en giften”, vertelt bestuurslid Frans Starckx. “Vorig jaar hadden we toch een tekort van 200.000 euro ondanks heel wat giften. Maar dat wil niet zeggen dat we patiënten weigeren. Jaarlijks begeleiden we meer dan 650 mensen, maar slechts de helft wordt dus gesubsidieerd. Daarom is elke gift klein of groot zo belangrijk. Ook met dit bedrag kunnen we dus weer enkele mensen helpen.”

Vijftigtal vrijwilligers

Ispahan werkt met een professioneel team van negen verpleegkundigen en binnenkort start ook een halftijdse psychologe. Drie huisartsen sturen de werken mee aan. Maar daarnaast draait de organisatie ook vooral op de inzet van een groep van een vijftigtal vrijwilligers. 

“We kregen recent een inspectie van de Vlaamse Gemeenschap en die was heel positief”, klinkt het bij vrijwilligster Mieke Michielsen en Frans Starckx. “Dat doet deugd. Het is intensief, want ook de vrijwilligers moeten een degelijke opleiding krijgen. De begeleiding van palliatieve mensen is immers zwaar.” 

Bij het combo Van Leuven & Vrienden zijn ze blij een steentje te kunnen bijdragen. “Dit geld had niet beter besteed worden als we horen wat een goed werk deze mensen leveren.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer