2 Diede Van Dun
www.proveussel.be Diede Van Dun

Gemeenteraadslid bedreigd en geïntimideerd door extreem-rechtse groeperingen: “Gemeenteraad moet dit veroordelen”

Meerderheidspartijen voeren punt af wegens niet bevoegd

Gemeenteraadslid van oppositiepartij Pro Veussel Diede Van Dun voelt zich naar eigen zeggen bedreigd en geïntimideerd door leden van Schild & Vrienden. De man bracht de persoonlijke kwestie aan op de gemeenteraad en bracht zelfs een punt ter stemming waarbij de gemeenteraad zich zou distantiëren van elke vorm van extremisme en bedreigingen op basis van een overtuiging. Het punt werd uiteindelijk niet behandeld. “Dit is niet de bevoegdheid van de gemeenteraad, maar van de politie. Bovendien: noemde Diede Van Dun de gemeenteraad zelf niet recent nog donkerbruin of zwart en dus racistisch?”

Diede Van Dun voelt zich de voorbije maanden naar eigen zeggen geviseerd. “Ik ben de voorbije tijd meermaals op straat en in het Rijkevorselse nachtleven persoonlijk aangesproken door bepaalden groeperingen van jongeren met niet bepaald leuke slogans”, aldus Diede Van Dun. “Uitlatingen als ‘linkse ratten rol uw matten’ of ‘proud tob e white’ werden herhaaldelijk gescandeerd en me in het gezicht geworpen. Leden van Schild & Vrienden hebben ook meermaals stickers op mij geplakt of in de toiletten van het jeugdhuis. Op bepaalde momenten voelde ik me echt bedreigd en geïntimideerd. Bovendien kost het verwijderen van de stickers, die ook elders op het openbaar domein opduiken, ook geld aan de gemeenschap.”

Agendapunt

Diede Van Dun maakte van de bedreigingen een agendapunt. “We staan als gemeentebestuur garant dat elk individu zich in onze gemeente zich veilig kan voelen ongeacht politieke strekking, gender, geaardheid. Wij zouden graag willen dat het gemeentebestuur zich als één groep verzet tegen eender welke vorm van extremisme of deze nu van links of rechts komt. Zodat iedereen hier rond de tafel zich geruggesteund voelt door het ganse politieke orgaan dat onze gemeente bestuurt.” Diede Van Dun bracht uiteindelijk een agendapunt aan met twee artikels: het voltallige gemeentebestuur distantieert zich van elke vorm van extreme uitlatingen en provocaties van welke windrichting deze ook komen aangewaaid. Het tweede artikel: Indien eender welk gemeenteraadslid zich in de toekomst bedreigd voelt naar aanleiding van diens overtuiging, schaart de gemeenteraad zich als één blok achter de basisdemocratie en wordt dit gezamenlijk veroordeeld.

Diede noemde ons zelf heel recent nog donkerbruin tot zwart. Is dat dan ook niet beledigend ?

Dorien Cuylaerts

Afgevoerd

Het punt werd uiteindelijk door de gemeenteraad afgevoerd. “Enerzijds hebben we hier geen bewijzen van en anderzijds is dit ook helemaal niet onze bevoegdheid als gemeenteraad”, zegt burgemeester Dorien Cuylaerts. “Wij worden ook iedere dag wel geconfronteerd met mensen die ons uitschelden, boze mails sturen, aan de deur komen bellen. Als je je bedreigd of geïntimideerd voelt, dan moet je naar de politie stappen. Daar kan de gemeenteraad niets aan doen.” De meerderheid reageerde ook verbaasd omdat Diede Van Dun in de gemeenteraad van eind januari de meerderheid ook uitmaakte voor donkerbruin tot zwart. “Dat is ook een belediging want dat is zeggen dat wij racisten zijn. Dat komt volledig op hetzelfde neer.”

2
ton wiggenraad

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer