Liesbeth Moortgat krijgt de award van Céline Jacxens van Care Talents.
Foto Couvreur Liesbeth Moortgat krijgt de award van Céline Jacxens van Care Talents.

"En ik wilde niet eens verpleegster worden"

LIESBETH VERKOZEN TOT VERPLEEGKUNDIGE VAN HET JAAR

Liesbeth Moortgat (44), die bij AZ Delta werkt, is uitgeroepen tot Verpleegkundige van het Jaar. Liesbeth wou aanvankelijk niet eens in de verpleegsector werken, maar spreekt nu wel over de job van haar leven. "De titel is een fijne erkenning, maar ik doe eigenlijk gewoon maar mijn job", zegt ze.

Onregelmatige werkuren inclusief nacht- en weekendshifts, hoge werkdruk, veel verantwoordelijkheid,... Met een moeder die werkte als verpleegkundige kende Liesbeth de nadelen van de job als de beste. "Daarom wilde ik nooit als verpleegkundige werken", vertelt ze. "Na mijn secundair heb ik een jaar sociologie gestudeerd, maar dat draaide op niets uit. Ik kreeg van mijn ouders een nieuwe kans, maar moest het een niveau lager zoeken. Ik koos dan maar verpleegkunde en ik moet toegeven dat dit aanvoelde als thuiskomen."

Nominatie

Ondanks haar aanvankelijke bezwaren bleek Liesbeth in de wieg gelegd om verpleegkundige te worden. Ze begeleidt haar patiënten met hart en ziel. Zij nomineerden haar dan ook voor de titel Nurse of The Year, een initiatief waarmee Care Talents de zorgsector positief in de kijker wil zetten. "Ik was er enorm van aangedaan", reageert Liesbeth. "Ik krijg sowieso veel bedankingen, maar dit raakte me echt, als verpleegkundige en als mens."


Van de 41 genomineerden bekroonde de jury uiteindelijk Liesbeth tot Verpleegkundige van het Jaar. "Liesbeth scoorde op alle vlakken bijna het maximum", weet Céline Jacxens van Care Talents. "Een betere winnares konden we ons niet inbeelden. Na jaren van geven, is het nu haar beurt om zelf eens te ontvangen."

Wederzijdse warmte

Liesbeth noemt zichzelf naast verpleegkundige ook coach en vertrouwenspersoon. "Ik ga samen met mijn patiënten op weg en probeer er altijd te zijn voor hen. Men zegt wel eens dat ik wat minder zou moeten werken, maar mijn job en mijn patiënten geven me net energie. Ik vind dan ook dat zij ook eens in de kijker mogen gezet worden, want zij leven elke dag met een ziekte die je niet ziet."


Er is overduidelijk wederzijdse warmte tussen Liesbeth en haar patiënten, die niet verrast zijn dat Liesbeth Verpleegkundige van het Jaar is geworden. "Een terechte bekroning", vindt Wendy Legein, die de ziekte van Crohn heeft. "Liesbeth is een prachtvrouw. Ik ken haar al vijftien jaar en voor mij is ze meer vriendin dan verpleegkundige. Haar menselijke aanpak maakt mijn ziekte draaglijker. Niets is haar te veel, ze is altijd een zonnetje. Dankzij Liesbeth en haar collega's zie ik er niet tegenop nog maar eens opgenomen te worden en durf ik zelfs zeggen dat deze dienst mijn tweede thuis is."

Lees meer